Na pot smo se odpravili z avtobusom iz Maribora v jutranjih urah (okoli sedme ure). Prvi strokovni ogled smo imeli v družinskem podjetju Golles v Riegerburgu, ki proizvaja kise in žganja. Tam so  nam  predstavili  tehnologijo pridelave žganja in kisa  ter razvoj in vizijo podjetja. Na začetku je bil predvajan predstavitveni film  podjetja – od samih začetkov,  pa vse do uspehov, ki jih je podjetje kasneje  doseglo s svojimi izdelki. Ogled se je zaključil s pokušino različnih kisov (sadnih in balzamičnih kisov ter žganj). Po pokušini je še sledil obisk tovarniške trgovine, kjer je bila dana možnost za nakup izdelkov tega družinskega podjetja. Ogled je bil voden v nemščini in v angleščini, tako da smo vsi študentje razumeli informacije, ki jih  je podala vodnica po podjetju.

Nato je sledil ogled proizvodnje mesnih izdelkov Vulcano Schinkenmanufaktur iz Auersbacha.  Pri tem ogledu je prav tako bil predvajan film o podjetju ter njihovih ciljih, sam vpogled v podjetje pa je bil voden v slovenskem jeziku. Predstavljena nam je bila zgodovina podjetja in njegova rast, tovarniška trgovina, muzej, svinjak in na koncu je sledila še degustacija. Ta je potekala v degustacijskem prostoru, kjer so nas postregli z njihovo najbolj znano šunko (ta zmaguje na različnih tekmovanjih), salamo, kruhom itd. Tako je bil zaključen ogled proizvodnje in pot smo nadaljevali v mesto Gradec.

V mestu Gradec j sledil vodeni ogled trgovine brez embalaže (Das Gramm). Predstavitev je potekala v angleškem jeziku. Lastnica podjetja nam je predstavila začetke trgovine ter njihov način trgovanja. Trgovina temelji na trajnostnem odnosu do narave. V njej prodajajo le naravi prijazne izdelke (živila, čistila …), ki so pogosto  brez embalaže.

Po vseh strokovnih ogledih je ostal še  čas za ogled prelepega Avstrijskega mesta Gradec. V tem času smo imeli možnost za ogled božičnega sejma, pokušino »kuhančka«  ter ogled jaslic.

Poučno pa je bilo tudi na poti. Sošolke so predstavile zanimivosti o Avstriji, deželi Štajerski, mestu Gradec, avstrijskih glasbenih velikanih ter nas spomnile na to kako poteka destilacija ter pridobivanje kisa.

Strokovna ekskurzija se je končala okoli sedme ure in takrat je tudi bil predviden odhod v Maribor.

Ekskurzija je bila zanimiva, organizirana, predvsem pa tudi poučna. Podjetja so bila vredna ogleda, njihovi izdelki pa slastni in tudi nekoliko drugačni.

 

Matic Urlaub, študent 1. letnika Višje strokovne šole