Med 14. in 17. septembrom 2022 se je ravnateljica Višje strokovne šole v okviru programa Erasmus+ udeležila strokovne ekskurzije po Siciliji, ki je bila organizirana za ravnatelje in direktorje biotehniških šol.

Po pristanku na letališču v Catanii so sledili že prvi strokovni ogledi  – obisk lokalne ribje tržnice in pokušina sladkih dobrot iz marcipana, ki so ena prepoznavnih značilnosti Sicilije.

Drugi dan je bil deloma posvečen Etni, ki se je za vse slabo zaradi izbruhov oddolžila z rodovitno zemljo, na kateri zraste praktično vse kar se posadi ali poseje.  Po vzponu na Etno je sledil obisk vasice na pobočju Etne, imenovane Zafferana Etnea. Vasica je znana tudi kot vasica medu. V njej smo si ogledali proizvodnjo medu in ostalih proizvodov v Oro d’Etna Azienda Agricola Costa, ki je obenem bila tudi naša partnerica obiska. Seveda ni manjkalo niti degustacije in naši nahrbtniki so se kar pridno polnili z nakupljenimi dobrotami, ki jih proizvajajo – med, olive, artičoke, oljčno olje … Iz Zafferane Etnee nas je pot vodila do plantaže limon, kjer brez degustacije znamenitega limončela pač ni šlo😉

Tretji dan smo si vzeli čas za ogled Taormine, mesteca na skali gore Tauro nad Ionskim morjem. Mestece se poleg ozkih in zavitih uličic, ki kar vabijo, da se v njih vsaj malo izgubiš, ponaša tudi z znamenitim grško-romanskim teatrom, lokalnimi tržnicami in široko ponudbo tipičnih sicilijanskigh sladic iz marcipana, rikote, sladoleda … Iz Taormine smo se odpravili na triurno vožnjo do Palerma, glavnega mesta avtonomne dežele Sicilije.

Vodenemu ogledu Palerma smo namenili zadnji dan naše sicilijanske postulovščine. Ker je bila sobota je njihova znamenita tržnica pokala po šivih – ne samo zaradi naloženega sadja, vrtnin, morskih sadežev, mesa, začimb … temveč tudi zaradi množice obiskovalcev.