Ker so se usposabljanja v okviru programa Erasmus v času kovidne epidemije skoraj ustavile, sva se odločili, da poskusiva to stanje presekati in narediti prve korake k oživitvi mednarodne aktivnosti na šoli. Izredna kooperativnost vodstva Toplic Sveti Martin, da naju sprejme na usposabljanje, nama je dodatno vlila pogum, da sva se v nedeljo, 23. 5. 2021, odpravili na pot (seveda v skladu z vsemi predpisi za prestopanje meje in s strahom ali bodo najini testi na virus kovid negativni).

Terme Sveri Martin so pomembna turistična destinacija kontinentalnega dela Hrvaške, še posebej pa Medžimurja. Terme so močno vključene v lokalno skupnost in udejanjajo filozofijo in pristope Rudolfa Steinerja, ki se je rodil nekaj kilometrov vstran od samih term in ga poznamo kot utemeljitelja Waldorfske pedagogike, biodinamičnega kmetovanja … Njegove misli, zapisane tudi na stenah v hotelu verjetno inspirirajo vodstvo hotela, ki prisega na t. i.  »friendly management« (prijateljsko upravljanje), ki se izkazuje v odnosih do zaposlenih, gostov, okolja, dobaviteljev …

Naju je še posebej  zanimalo kako se to kaže v hrani, ki jo Terme nudijo gostom. Prijetno sva bii presenečeni, ko sva ugotovili, da pri njih (skoraj) ni zelenjave, ki bi prišla iz Španije, Sicilije …, in so krompir, peciva, štruklji ipd. še zmeraj narejeni po »klasičnih« načinih in ne iz vrečk ali industrijskih obratov. Stene jedilnice celo krasijo slike njihovih lokalnih dobaviteljev.

Centralna kuhinja v hotelu je razdeljena na manjše oddelke in tako so sposobni zadovoljiti  najzahtevnejše goste (tudi takšne s posebnimi dietami) in standarde kot sta Halal in Koscher. V času najinega bivanje so imeli posebne prehranske protokole za skupino športnikov iz Saudske Arabije. Sicer pa so bile Treme polne govoric iz različnih delov sveta. Petek zvečer je rezerviran za medžimurske posebnosti, tudi za njihove mlince in gibanico.

Nekaj časa je bilo namenjeno odkrivanju regije in tako sva se podali do Čakovca in Varaždina ter po okolici Term, do vinskega kempa, vinske kleti, farme muflonov in srnjadi. Na poti sva spoznavali lepote gričevno-ravninskega Medžimurja. Seveda ni šlo brez sprehoda ob reki  Muri, obiskali sva brod in mlin na njej ter interaktivni muzej. Radovednost naju je pripeljala še do najstarejše naftnega polja na svetu v Peklenici, ki je po najinem mnenju veliko premalo poznano in propagirano.

Z vodstvom Term smo se pogovarjali o možnostih za nadaljnja sodelovanja, še posebej o možnostih, da bi prišli k njim na usposabljanje študentje naše šole. Domov sva se vrnili v soboto, 29. 5. 2021.

Zaradi navedenega in še mnogih drobnih stvari lahko rečeva, da sva imeli odlično strokovno usposabljanje med prijaznimi in srčnimi ljudmi.

Neva Malek in Vesna Poštuvan