Čebele, ta marljiva drobna zlata bitja, ki nas s svojimi dobrotami razvajajo in zdravijo, so preteklo sredo povezale ljubljansko in štajersko prestolnico, in sicer na srečanju članov čebeljih poti obeh mest.

Strokovno srečanje članov Čebelje poti v Ljubljani, ki so v organizaciji Odseka za razvoj podeželja MOL primere dobre prakse spoznavali najprej na štajerskem podeželju, nato v starem jedru Maribora, se je namreč zaključilo z obiskom našega centra. Kot so rekli obiskovalci, s pogledom, uprtim v prihodnost urbanega čebelarjenja in projekta Čebelja pot v Mariboru.

Obisk smo izkoristili za predstavitev naših vzgojno-izobraževalnih dejavnosti in vzpostavljanje stikov tako z ljubljanskimi kot domačimi čebelarji oziroma predstavniki različnih organizacij in ustanov v povezavi s čebelarstvom. Goste smo očarali tudi s torto, na kateri je kraljevala kranjska sivka, ki jo je umetelno izdelala naša zaposlena Ksenja Hronek. Srečanje je minilo v prijetnem vzdušju in izmenjavi izkušenj.

Tudi v Mariboru je namreč razvito urbano čebelarjenje in mesto lahko odkrivamo s čebelje perspektive, saj je že v osrčju mesta pester nabor zanimivosti za vse, ki se zavedajo pomena čebel za človeštvo ali pa le prisegajo na medene dobrote.

Na Glavnem trgu že več kot sedem desetletij deluje lectarstvo, svečarstvo in medičarstvo, kjer tradicijo nadaljuje Beno Kolarič, ki peče odlične medenjake. Za čebelje panje na terasi GT22 skrbijo invalidi v okviru neprofitnega Zavoda Razvoj Maribor, ki širijo vedenje o življenju čebel tudi na posebej zanimiv način – z gledališko predstavo Vznemirljivo življenje čebel, nastalo v njihovem Zvitorepčevem gledališču. Korak stran so čebele s satjem med ustvarjalnimi navdihi unikatne oblikovalke nakita Nataše Grandovec in ovekovečene v njenih prekrasnih izdelkih iz srebra.

In to je le nekaj točk Čebelje poti v Mariboru, mestu, v katerem je bilo konec 19. stoletja kar 107 lectarskih delavnic in v katerem je živel začetnik sodobne apiterapije, dr. Filip Terč, katerega rojstni dan, 30. marec, praznujemo svetovni dan apiterapije. Čebelja pot vas bo popeljala tudi do Narodnega doma, Vetrinjske ulice in Slomškovega trga – v bodočnosti pa tudi do našega centra, saj vidimo v povezovanju dobre priložnosti.