Med 12. in 15. oktobrom 2017  je v Ljubljani potekal Svetovni kongres industrijske konoplje (WHC17), že šesti po vrsti. Kongres je postregel z dobrimi predavanji, ki so izhajala iz prakse za prakso. Na kongresu je predavala tudi naša predavateljica Višje strokovne šole – mag. Neva Malek, ki je govorila o prehranski vrednosti konoplje in možnostih uporabe v prehrani.

V okviru  kongresa je potekalo tudi tekmovanje v pripravi jedi iz konoplje ( Global Hemp Food Innovation). Tekmovalci so morali pripraviti glavno jed in sladico, pri čemer so v glavni jedi morali uporabiti vsaj tri sestavine in v sladici vsaj dve sestavini iz konoplje. Tekmovanja se je udeležila tudi ekipa študentk Višje strokovne šole – Sara Bosilj, Ines Kokot, Monika Meško in Sanja Vukan, vse iz 2. letnika rednega študija, pod mentorstvom mag. Neve Malek.  Na tekmovanje so bile prijavljene z  menijem “Hemp street food”. Po enomesečnih pripravah in treningu so postale uigrana ekipa, v kateri je vsaka imela svojo nalogo. Monika je pripravljala sladico, v kateri je uporabila konopljino moko, mleko in semena (seveda zraven ostalih sestavin). Sara in Sanja sta bili zadolženi za pripravo solate (uporabili sta konopljino olje, semena in kalčke),  s katero sta napolnili kruhovo posodico (konopljina in pirina moka, konopljini proteini). Ines se je posvetila pripravi mesa, ki ga je na koncu namazala s konopljinim maslom in obdala s semeni konoplje. S konopljinim maslom pa se je namazala tudi notranja stran kruhove posodice, kar je jedi dalo svojevrsni okus.  Da vaja dela mojstra in poskrbi za mirne roke in živce, so dokazale tudi na dan tekmovanja, saj so dosegle več kot 93,51 % vseh možnih točk in dobile zlato priznanje. Prvo čestitko je poslala ravnateljica, dr. Blanka Vombergar, ki je ves čas nestrpno čakala na sms sporočilo glede rezultatov.

Na tokratnem kongresu pa nismo samo tekmovali, temveč so naši sodelavci  – Manja Perčič, Stanko Vorih in Matjaž Žižek – bili tudi sodniki, slupaj z g. Paulom Benheimom, ki je eden od pionirjev uporabe industrijske konoplje v prehrani.  Čeprav g. Benheim na samem tekmovanju ni bil prisoten, je recepte vnaprej pregledal in podal svojo oceno. Vso težo sojenja pa so nosili Manja, Stanko in Matjaž, saj so morali zavzeti resnično nevtralno pozicijo in strokovno utemeljiti podeljene točke. Čeprav jim ni bilo lahko, so svoje delo odlično in profesionalno opravili, kar so jim priznali tudi ostali tekmovalci.

Mentorica in ekipa študentk se zahvaljuje Ireni Rihter, ki je aktivno sodelovala z nami pri pripravi končne stilske podobe pripravljenih jedi ter Tini Turnšek in Saši Berlič, ki  sta nas “vdano” prenašali v kuhinji in bili marsikdaj prvi poskusni zajčici pri okušanju jedi.