V Prejšnjem članku smo spoznali živila, ki dvigujejo telesno odpornost, sedaj pa bomo spoznali še živila, ki telesu oz. njegovemu imunskemu sistemu kradejo moč – sposobnost borbe proti škodljivim tujkom. Zaman je namreč uživati »zdrava živila«, če hkrati v telo vnašamo »grešne jedi«, ki onemogočajo obrambne sposobnosti telesa.

K tej skupini prištevamo:

  • SLADKARIJE so bogate tako s sladkorjem, kot pogosto tudi z nezdravimi maščobami. Obilica sladkorja začasno onemogoči obrambno delovanje belih krvničk, hkrati pa uničuje črevesno mikrobioto, ki predstavlja pomemben obrambni zid našega organizma. Žal imajo podoben učinek tudi naravna sladka živila, kot so sladko/suho sadje, naravni sladki sokovi, med, agavin, javorjev sirup in podobno. Zaradi visoke vsebnosti sladkorjev jih lahko brez slabe vesti uživamo le v manjših količinah. Sadne sokove zato raje močno razredčimo!
  • GAZIRANE IN DRUGE SLADKE PIJAČE vsebujejo ogromne količine sladkorja (v 1 kozarcu so kar 4 čajne žličke sladkorja). Poleg sladkorja pa pri kolah pijačah dodaten problem predstavlja tudi fosforna kislina, ki onemogoča celični transport kalcija, ki je pomemben faktor imunskega sistema.
  • OLJA BOGATA Z OMEGA-6 MAŠČOBNIMI KISLINAMI (večina rastlinskih olj – sončnično, bučno, olje koruznih kalčkov, sojino idr.) v telesu vzpodbujajo vnetne procese, ki dolgoročno slabijo telesno odpornost. Olja z omega-6 maščobami v majhnih količinah niso problematična, težave nastanejo pri prevelikem vnosu oz. v  nepravilnem razmerju napram omega-3 maščobnim kislinam, ki jih večinoma zaužijemo premalo.
  • OCVRTE JEDI (čips, pomfri, krofi, panirane jedi,…) vsebujejo visoko vsebnost omega-6 in običajno tudi trans – maščobnih kislin, ki nastajajo med toplotno obdelavo nenasičenih maščobnih kislin in v telesu povzročajo vnetne procese in škodujejo krvožilnemu sistemu.
  • SLANI PRIGRIZKI/ŽIVILA Z VISOKO VSEBNOSTJO SOLI zaradi visoke vsebnosti soli ne povzročajo samo visok krvni pritisk, ampak tudi onemogočajo delovanje celic imunskega sistema.
  • PREDELANE MESNINE večinoma vsebujejo visoko vsebnost številnih kemičnih aditivov (nitrati, nitriti, fosfati, karagenan, glutaminati, konzervansi idr.) ter seveda tudi natrijevega klorida – soli. V mesnih izdelkih predstavljajo problem tudi nasičene maščobe, ki podobno kot omega-6 maščobne kisline, pospešujejo vnetne procese v telesu. Dodaten negativni učinek predstavlja še konvencionalno krmljenje živali s predvsem žitno prehrano, ki povečujejo vsebnosti omega-6 maščobnih kislin. Pri konvencionalni vzreji se pogosto uporabljajo antibiotiki in druga zdravila, ki lahko hitro zaidejo na naš krožnik. Da o pesticidih, ki so najmočnejši razdiralci imunskega sistema sploh ne govorimo. Zaradi omenjenih dejstev so najbolj zdrava živila živalskega izvora živali iz proste – pašne (eko) reje, ki imajo za zdravje bolj ugodno maščobnokislinsko sestavo in praktično ne vsebujejo ostankov fitofarmacevtskih sredstev.
  • INDUSTRIJSKO PREDELANA ŽIVILA so običajno pripravljena iz rafiniranih surovin, bogata z nezdravimi maščobami, sladkorjem ali soljo in številnimi aditivi, ki škodujejo črevesni mikrobioti – probiotičnim bakterijam. Praktično ne vsebujejo omembe vredne količine zaščitnih hranil, ki so v pomoč imunskemu sistemu.
  • MLEČNI IZDELKI vsebujejo po mnenju raziskovalcev tako pozitivne, kakor tudi negativne faktorje v povezavi z našo odpornostjo. Mnenja o vnetnih učinkih kazeina so deljena. Zagotovo pa moramo biti pri prehranjevanju z mlečnimi izdelki zmerni, saj vsebujejo mnogo nasičenih maščobnih kislin, konvencionalno pridelano mleko pa lahko vsebuje tudi ostanke problematičnih fitofarmacevtskih sredstev. Na slabem glasu je tudi UHT predelava trajnih mlečnih izdelkov, ki zaradi obdelave pri zelo visoki temperaturi povzroča poškodbe hranilnih snovi. Zagotovo prihajajo najboljši mlečni izdelki od »srečnih« krav, ki se pasejo po pašnikih in minimalno predelanega mleka. Primernost mleka za prehrano je pogosto tudi individualna zadeva, odvisna od organizma do organizma in njegovih sposobnosti za prebavo in izkoriščanje hranilnih snovi.
  • ALKOHOLNE PIJAČE – prekomerni vnos alkohola dviguje nivo krvnega sladkorja, stresnega hormona kortizola in inzulina, ker v kombinaciji močno slabijo imunski sistem. Zmerne količine z bioaktivnimi snovmi bogatega vina, so še vedno na seznamu blagodejnih živil.