V prvem delu smo se srečali s hranili, ki jih telo nujno potrebuje, da lahko vzpostavi učinkovit obrambni mehanizem – odpornost.

Če na kratko ponovimo, spadajo med ta hranila kakovostne beljakovine/esencialne aminokisline, omega-3 maščobne kisline, vitamini A, B kompleks, C in D ter nekateri minerali, kot so Zn, Fe, Se, Cu in drugi.

Danes se bomo srečali z nekateri pomembnimi živili, ki vsebujejo nujno potrebna hranila in druge bioaktivne snovi, ki se odlikujejo z antibakterijskimi in antivirusnimi lastnostmi.

Med ta živila sodi številno sadje, zelenjava, fermentirana živila – probiotiki, olivno olje, ribe/omega 3 maščobe, oreščki in semena, zelišča in začimbe ter zdravilne/medicinske gobe.

Omenjena živila vsebujejo namreč različne snovi, kot so polifenoli, terpenoidi, flavonoidi, alkaloidi, steroli, pigmenti, nenasičene maščobne kisline, vitamini, minerali in druge snovi, ki vzpodbujajo odpornosti in delujejo proti škodljivim mikroorganizmom

Izpostavili bi:

  • Česen vsebuje poznan alicin in trisulfide, ki imajo dokazane antivIrusne in antibakterijske učinke. Ali veš, da so omenjene sestavine še bolj učinkovite, če pustimo sesekljan česen nekaj časa aktivirati. Lahko pa ga uživamo tudi v obliki doma pripravljene česnove tinkture.
  • Ingver vsebuje mnogo aromatičnih eteričnih olj, terpene in aldehide, ki zavirajo delovanje virusov. Še najbolj učinkovit je sveža ingverjeva korenika, ki jo sesekljamo in uporabimo v številnih napitkih ali jedeh.
  • Modre oz. globokomorske ribe vsebujejo pomembne esencialne aminokisline in prav tako maščobne kisline. Še posebej so pomembne omega-3 maščobne kisline, ki jih je v običajni prehrani občutno premalo.
  • Oljčno olje vsebuje flavonoid oleuropein. Še več pomembnih flavonoidov in drugih snovi se nahaja v oljčnih listih, ki je na voljo v obliki izvlečka. Povečuje odpornost, deluje antivirusno,…
  • Kokosova maščoba vsebuje lavrinsko in kaprilno maščobno kislino, ki ima številne zdravilne učinke, med drugim tudi antivirusne lastnosti.
  • Nekatere (zdravilne) gobe so že dolgo poznane v tradicionalni medicini. Šitake, reishi, maitake, čaga idr. vsebujejo pomembne alfa in beta glukane, ki delujejo protibakterijsko in protivirusno ter povečujejo odpornost.
  • Plodovi črnega bezga so bogati s številnimi polifenoli, hkrati pa delujejo očiščevalno, pomagajo pri virusnih obolenjih idr.
  • Origano, znano mediteransko zelišče vsebuje antivirusne učinkovine, karvakrol, timol in terpene. Še najbolj učinkovit je v obliki eteričnega olja, ki ga uživamo razredčenega v olju ali medu. Eterična olja zelišč pa lahko uporabljamo tudi v obliki inhalacij.
  • Podobno delovanje imajo tudi timijan, bazilika tulsi, mačji krempeljc, ognjič, rožmarin, janeževa zvezda, kurkuma, čili, idr.
  • Ameriški slamnik je zelo raziskovana rastlina, ki ima številne klinično dokazane zdravstvene učinke, med drugim tudi antibakterijsko in antivirusno delovanje, dvig odpornosti,…
  • Astralagus je pomembno zelišče poznano iz tradicionalne kitajske medicine, ki je bogato s selenom in podpira imunski sistem.
  • Moringa je rekorder po vsebnosti številnih pomembnih hranil, ob tem pa deluje protivnetno, antivirusno, antibakterijsko, vzpodbuja odpornost idr.
  • Jagodičevje, vino, oreščki, črna čokolada vsebujejo znan antioksidant resveratrol, ki ima številne zdravilne učinke, med drugim tudi antibakterijsko in protigljivično delovanje. Efektivno učinkovanje reservatrola se doseže le v višjih dozah, v obliki prehranskih dodatkov.
  • Zelenolistna zelenjava (solatnice in kapusnice) ter kalčki vsebujejo visoke količine folne kisline, vitaminov A, C in številne minerale, ki krepijo telo. Najbolj učinkovita je seveda presna in ekološko pridelana zelenjava.
  • Fermentirana živila vsebujejo probiotične bakterije, ki imajo blagodejni učinek na črevesno mikrofloro (mikrobioto). K fermentiranim živilom prištevamo kefir, jogurt in kislo mleko, kislo zelje, repa in ostala biološko fermentirana zelenjava, fermentirane pijače kot npr. vodni kefir in kombuča, fermentirane sojine izdelke (miso, tempeh,…). Zdrava črevesna mikroflora omogoča pravilno prebavo, kakovostno vsrkavanje hranil, tvorbo nekaterih vitaminov in zaščitnih snovi ter s tem zelo pozitivno vplivajo na imunsko odpornost telesa.
  • Zeleni čaj vsebuje flavonoide katehine in druge, ki imajo antivirusne lastnosti.

 

Matjaž Kološa, univ. dipl. inž. živ. tehn.