V ponedeljek, 25. 10. 2021, nam je uspelo izvesti še eno ekskurzijo za študente 2. letnika.

Tokrat smo obiskali Kostanjevico na Krki, kjer smo si ogledali Ribogojstvo Goričar, gre za družinsko podjetje, kjer že tretja generacija, od leta 1978, gradi tradicijo vzreje, predelave in prodaje sladkovodnih rib. Gojijo sedem vrst rib: postrvi šarenke, potočne postrvi, potočne zlatovčice, sulca, soma, sibirskega jesetra in krapa v izvirnih vodah vodotokov izpod Gorjancev. Vse ribe od mladic naprej gojijo dve ali več let, da zrastejo do željene velikosti, primerne za prodajo.

Imajo tudi lastno predelavo, kjer ribe očistijo, ročno izdelujejo fileje, ribe tudi dimijo in iz njih izdelujemo namaze. Ribela je njihova znamka dimljenih ribjih delikatesnih izdelkov, v kateri najdemo dimljene postrvi, na tradicionalen način dimljenega sulca, sibirskega jesetra, krapa, soma in hladno dimljen file postrvi. Nekaj njihovih odličnih izdelkov smo tudi senzorično ocenili.

Obiskali smo tudi vodilnega slovenskega pridelovalca sadja Evrosad d. o. o. v Krškem, ki v sodelovanju z naravo prideluje jabolka, hruške, breskve in jagode najvišje kakovosti. Ogledali smo si sodobno urejene hladilnice za skladiščenje sadja, linije za pripravo, sortiranje in pakiranje jabolk ter ogled zaključili v njihovi trgovini imenovani Evrosad Tržnica, v kateri skozi celo leto prodajajo različno sezonsko sadje in zelenjavo ter domače izdelke lokalnih kmetij in predelovalcev.

Glede na to, da smo bili v Krškem, ekskurzija ne bi bila popolna, če ne bi obiskali še največje svetovne kleti cvička, ki deluje v okviru Kmečke zadruge Krško z. o. o. V prostorih Kleti Krško  nas je čakalo prijetno presenečenje, saj so v letu, ko nas ni bilo prenovili in na novo opremili kar nekaj prostorov v kleti in v svojo ponudbo dodali zanimive zgodbe, ki so nam jih tudi predstavili skupaj s senzoričnim ocenjevanjem različnih vin in njihovih lokalnih dobrot.