V petek, 29. septembra, so dijaki Srednje šole za prehrano in živilstvo zaključili vsakoletni mesečni projekt Vesela jesen na IC Piramida Maribor. Tokrat so se ves september posvečali začimbam. Med več ponujenimi začimbami so dijaki izbrali meliso, ingver, cimet, poper, meto, nageljnove žbice, kurkumo, drobnjak, pehtran, vanilijo ter baziliko in se jim konkretno posvetili: od tehnološkega pridobivanja, botanične pripadnosti,  do uporabnosti v prehrani ter zdravilstvu in kar je še najpomembnejše – pripravi  izdelkov in napitkov. Ob tem so se lahko preizkusili še v fotografiranju, saj je bil vzporedno razpisan še fotografski natečaj na temo začimb.

Na petkovem zaključku projekta in obenem dnevu odprtih vrat šole so predstavili svoje izdelke in napitke. Tako smo lahko poskušali kruh z dodatkom sivke, popili poprovo vodo, ugotavljali, da se bazilika odlično obnese tudi pri pripravi krem … skratka možnosti degustacij je bilo več kot jih prenese celo zelo zdrav želodec. Da je bilo možno okušati precej novega in drugačnega so verjetno ugotovili tudi učenci osnovnih šol Tabor I in France Prešern, ki so nas obiskali. Marsikaj novega pa so se naučili tudi malčki iz vrtca Jožice Flander, saj so pri nas imeli pravo učno uro o začimbah.

Veliki finale projekta je bila zaključna prireditev, na kateri je bilo potrebno med dobrimi razglasiti najboljše. Laskavo priznanje naj razreda je dobil 2.a (nageljnove žbice), drugo mesto je zasedel 5.a (sivka), tretjo mesto sta si delila 4.a (bazilika) in 1.a (melisa). Posebna komisija pod vodstvom ravnatelja je vzporedno izbirala še tri naj izdelke, ki bodo v prihodnjih mesecih predstavljeni v naši učni prodajalni. Najbolj obetavni za morebitno prodajo v prihodnosti se je komisiji zdel kruh z dodatkom sivke (5.a), sledila sta kruh s kurkumo in sončničnimi semeni (2.b) in zelenjavna pita z drobnjakom (2.c).

Petkovo dogajanje sta ubrano popestrila še g. Kalan iz Zeliščne kmetije Kalan in podjetje VOBO iz Maribora, ki je predstavilo začimbe in začimbne mešanice.