Vita Topolovec in Ana Erker, dijakinji Srednje šole za prehrano in živilstvo na IC Piramida Maribor, sta od 12. do 25. novembra 2018 na delovni praksi na Obrtnišči školi Koprivnica v okviru projekta Erasmus+ KA1 2018-2020. Prvi teden je bila z njima tudi učiteljica praktičnega pouka slaščičarstva Manja Perčič. Spoznavanje šolskega utripa na hrvaški šoli je zanimivo in poučno, šolsko osebje je zanju pripravilo tudi zelo zanimiv program dodatnih aktivnosti, o čemer priča njun spodnji prispevek.

V ponedeljek, 12.11.2018, sva se ob 7.30 pred šolo dobili z učiteljico Manjo Perčič in našim hišnikom Božom Kelherjem, ki nas je odpeljal v Koprivnico. Učiteljica je bila z nama prvi teden, nato smo jo odpeljali v Zagreb na avtobusno postajo in ostali sva sami. Prvi dan so nas v obrtnički školi lepo sprejeli knjižničarka Lili, koordinator Hrvoje, učiteljica prakse Tanja, ravnatelj in ostali. Razkazali so nama šolo, delovne prostore in hotel. Bivali sva v hotelu Podravina. Koordinator nama je dal žogo za košarko, uredili pa so nama tudi fitnes.

Prvi dan je bilo vreme zelo lepo in toplo. Iz dneva v dan so prihajali hladnejši dnevi, proti koncu prvega tedna pa je zapadel prvi sneg.

Vsak dan so nama pokazali mesto, njihove znamenitosti, različne muzeje, okolico, zgodovino o Koprivnici in ostalo, peljali so naju v Zagreb in Varaždin. Koprivnica je mala, a lepa in ljudje tukaj so zelo prijazni. Ljudje se veliko vozijo z kolesi, tudi zdaj, ko je sneg.

Kot sva že napisali, bivava v hotelu Podravina, blizu Obrtničke škole Koprivnica. V hotelu sva menjali že tri sobe. V prvi sobi so se nama odklepala vrata, v drugi ni delal radiator in je tekla voda, zdaj pa sva v tretji sobi, ki je v redu. V hotelu imava vse tri obroke, ki so obilni ter dobri. Zajtrk je samopostrežen, kosila in večerje pa nama prinesejo na mizo.

V Obrtnički školi Koprivnica je več različnih smeri šolanja (slaščičar, pek, kuhar, natakar,…).  Dijakov na praksi je zelo malo, saj jih je v razredu lahko največ 7. Učilnice za prakso so majhne. Na dan naredimo približno dva izdelka ali več in te tudi pojemo. Naredili smo tudi pico in palačinke. Učiteljica Tanja skrbi za naju, da nisva lačni. Vedno nama da še hrano za zraven. Z nama sta tudi Anika in Anamarija.

Nekaj  njihovih izdelkov, ki smo jih delali so: bregovska pita, tiramisu v čaši, klipiči, krem rezine, praline,… Dobili sva naloge, pri katerih sva hodili do ljudi in jih spraševali ter prosili, da naju fotografirajo. Zadnji dan bova zrecitirali pesem „Koprivnica, grade moj“.

Ta dogodivščina je bila nekaj posebnega, saj sva spoznali njihov način dela v šoli, spoznali nove prijatelje, nadgradili hrvaščino ter spoznali okolico.

Lep pozdrav.

Vita in Ana