Višja strokovna šola IC Piramida sodeluje z različnimi visokošolskimi in drugimi institucijami
Smo član Konzorcija višjih strokovnih šol Slovenije za mobilnost za obdobje 2017-2020 in za obdobje 2021-2027
Na področju mednarodnih aktivnosti v Erasmus + sodelujemo s Skupnostjo VSŠ, preko katere lahko izvajamo tudi določene aktivnosti. Po porabi lastnih sredstev za odobrene projekte mobilnosti, lahko pridobimo sredstva za mobilnosti še preko Konzorcija višjih strokovnih šol Slovenije.
Partnerji v različnih državah sveta
Bilateralne sporazume imamo podpisane z:
- Univerzo v Bursi, Karacebey College (Turčija),
- Politehniškim inštitutom v Viseu-ju (Portugalska),
- Kmetijsko šolo LEGTA (Auzeville – LEGTA – Lycee d’Ensesignement General et Technologique Agricole) iz Toulousa (Francija)
- Visoko šolo za turizem in ekologijo iz Suche Beskidzke (Poljska) in
- Kmetijsko in živilsko šolo EPLEPFA Establissement Public Local D’enseignement et de Formation Professionnelle Agricole iz Perigue-ja, Perigord (Francija),
- Visoko šolo za turizem iz Iraklia iz Krete (Grčija)
- Kolidžem za mehaniko in tehnologijo iz Olainea (Latvija) (Olaines Mehānikas un tehnoloģijas koledža) Olaine, Latvija,
- Prehrambeno biotehnološkim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu (Hrvaška),
- Univerzo v Bileciku (Turčija) (Bilecik Şeyh Edebali University, TURKEY).
DRUGE MEDNARODNE AKTIVNOSTI
A) Avgusta 2013 smo podpisali pismo o nameri o nadaljnjem sodelovanju z Inštitutom za bioznanosti in biotehnologijo Kangwonske nacionalne univerze v Koreji. Memorandum sta podpisala na otvoritveni svečanosti ob odprtju 12. mednarodnega simpozija o ajdi v Laškem direktor Korejskega inštituta dr. Cheol Ho Park in direktor ICP Maribor mag. Midhat Mulaosmanović.
B) Sodelujemo tudi z več Japonskimi akademskimi institucijami. Zanimivo je bilo sodelovanje s prof. dr. Shinichi ISHIDA iz Osaka prefectural Engei High School. Zaprosili so nas za recept za tatarske ajdove medenjake ter dovoljenje, da ga skupaj z njihovimi 3 študenti predstavijo na Festivalu ajde, ki ga prirejajo v tej pokrajini. Profesorju in študentom smo nekaj vzorcev teh medenjakov osebno predali na simpoziju v Laškem. Želeli so predstaviti Slovenijo in prehransko kulturo v povezavi z ajdo v Sloveniji.
C) nekaj stikov smo navezali še z nekaterimi institucijami na Japonskem, npr. z Visoko šolo za kmetijstvo (Graduate School of Agriculture) v Kyotu, Fakulteto za prehrano (Faculty of Nutrition) v Kobeju ter Toyo College for Food Technology Hyogo. Nekaj informacij smo izmenjali tudi s predstavniki Shinshu Univerze v Ini.
D) Več stikov smo imeli z dr. Gunillo Wieslander iz Medicinske fakultete Univerze v Uppsali na Švedskem, s katero sodelujemo že vrsto let.
E) Bili smo na vabljenem obisku na Trgovinski zbornici v Rimu, kjer smo se srečali tudi s prof. dr. G. Bonafaccia iz CRA_NUT (Consiglio pet la Recerca e la Spermentazione in Agricultura), s predstavniki Univerze v Tuscii (ki so nas že obiskali na šoli), in predstavniki zbornice.
Zapisali:
Blanka Vombergar in Polonca Leskovar Mesarič