Od 10. do 23. marca 2019 sta bili Viktorija Matjašič in Urška Kmetič, dijakinji 4. letnika Srednje šole za prehrano in živilstvo, na delovni praksi na partnerski šoli Ester Mosessons Gymnasium v Göteborgu na Švedskem. Prvi teden sta se jima pridružila tudi direktor IC Piramida Maribor Davorin Urih in vodja MIC-a dr. Alenka Hmelak Gorenjak. Skupaj so si ogledali šolo in nacionalno tekmovanje v pekovskih izdelkih, se sprehodili po Stockholmu in Göteborgu, dijakinji pa sta nato nadaljevali s prakso v švedskem podjetju.
Viktorija in Urška sta o svojem “erasmus” doživetju napisale spodnji prispevek.
Friska!
Oglašava se iz živahnega Göteborga, mesta polnega ljudi, zgradb, industrije, tramvajev, avtobusev in raznoraznih trgovin.
S prakso sva začeli v ranih urah že ob 7.00, končali pa sva običajno ob 3.00 popoldan. Govoriti sva morali tekoče angleško, saj smo se šele takrat razumeli. Najina mentorja sta bila Aziz, ki je po poreklu Francoz in že 12let dela s slaščicami, ter Daniel, ki prihaja iz Argentine, vendar že nekaj let živi na Norveškem, občasno pa se vrača pomagat Azizu v delavnicah v Göteborgu.
Naučili sva se pripravljati mousse ter različne sirupe. Največkrat pa sva morali dekorirati različne tortice, eklerje in pite. Sestaviti sva morali tudi več kot 500 makronov.
Na praksi naju je večkrat zabavala tamkajšnja delavka Daniela, ki prihaja iz Srbije. Bili sva zelo veseli, da sva se lahko z Danielo sporazumevali v srbščini in se tako naučili še srbščino. Ni pa manjkala dobra volja Daniela, ki naju je naučil še nekaj španščine in nama najavil, da bo mogoče obiskal Slovenijo. Bili pa sva tudi pohvaljeni v higieni, saj sva se močno držali sistema HACCP.
Urška in Viktorija