TURISTIČNE MOŽNOSTI SAMOTNIH KMETIJ NA SOLČAVSKEM Turistična učna kuhinja
POVZETEK
Zgornja Savinjska dolina je zelena pokrajina pokrita z njivami, travniki, gozdovi, hribi in gorami. V naši raziskovalni nalogi predstavljamo le del te doline, to je Solčavsko. Predstaviti želimo kako lahko turizem obogatimo s prepletanjem ponudbe naravne in kulturne dediščine ter avtohtone kulinarike.
Na Solčavskem se je ohranilo kar nekaj samotnih kmetij, ki se ukvarjajo tudi s turizmom. Razen ponudbe, ki je znana na vsaki turistični kmetiji predlagamo, povsem novo aktivnost: uvedbo turistične učne kuhinje – TUK, ki bi ponujale možnost, da turisti sodelujejo pri pripravi jedi in se naučijo pripravljati stare avtohtone jedi.
Z raziskavo smo ugotovili, da je na tem območju veliko avtohtonih jedi. Z uvedbo TUK na kmetijah, bi preprečili, da te jedi potonejo v pozabo, turistom bi pa ponudili nove možnosti aktivnega preživetja počitnic.
![]() |