Študenjtje Višje strokovne šole IC Piramida Maribor smo se 9.11.2023 odpravili na strokovno ekskurzijo v okvirju seminarskih vaj pri predmetih Tehnologija vina, Tehnologija mesa ter Sestava in kakovost živil. Pot nas je vodila v Prekmurje, kjer smo si ogledali proizvodnjo pršutarne Kodila, Puklavec Family Wines in vinsko klet Zidanico Malek. Z našim ogledom smo pričeli v pršutarni Kodila, kjer nam je direktor Janez Kodila na kratko opisal zgodovino njihove pršutarne, predstavil njihove izdelke in ponudbo jedi. Razložil nam je iz katerih pasem prašičev izdelujejo njihove izdelke, kdo so rejci in pod kakšnimi blagovnimi znamkami izdelujejo izdelke. Po predstavitvi smo imeli degustacijo njihovih najbolj tradicionalnih mesnin in na koncu ogled proizvodnje s poudarkom na zorilnici različnih pršutov – mangalice, krškopoljskega prašiča, fajferice in pasme durok. Našo pot smo nato nadaljevali v Ormož. Tam smo si ogledali proizvodnjo vin Puklavec Family Wines. Ogledali smo si predelavo grozdja in vinsko klet. Gospa Janja nam je pokazala velike cisterne za pretakanje mošta, kjer lahko spremljajo temepraturo, vlago in pritisk. V cisterne priteče mošt iz stiskalnice po ceveh, ki potujejo pod zemljo. Videli smo tudi njihovo arhivsko klet, kjer imajo shranjena samo najboljša arhivska vina. Iz Ormoža smo nadaljevali v Svetinje, v Zidanico Malek, na degustacijo vin ter na manjšo zakusko. Gospod Tomaž nas je popeljal v vinsko klet, kjer smo lahko degustirali eno sorto vina in eno sorto penečega vina. Na kratko nam je opisal zgodovino kleti in osnovne značilnosti vin, ki smo jih degustirali. V jedilnici so nam postregli z okusnim golažem in degustacijo še treh sort vin. Za nekaj sladkega pa je poskrbela naša sošolka Nina Cepec, ki je spekla kar tri različna peciva. V popoldanskih urah se je naša ekskurzija po Prekmurju zaključila. Domov smo odšli z veliko novega znanja in polni lepih vtisov.
Zapisala: Zoya Piberčnik, študentka 2. letnika