S študenti 2. letnika VSŠ smo se v okviru seminarskih vaj 10. 11. 2022 odpravili na strokovno ekskurzijo, kjer smo povezali predelavo mesa z degustacijo vina.
Pot nas je najprej vodila do predelovalnega obrata Kodila d. o. o v Markišavcih, kjer smo si ogledali prostore in opremo za predelavo mesa v mesne izdelke s poudarkom na izdelavi prekmurske šunke. G Kodila nam je pojasnili pomen lokalnih, kakovostnih surovin za izdelavo izdelkov višjega kakovostnega razreda.
Nato smo se zapeljali do kleti Puklavec Family wines v Ormožu, kjer smo se ob strokovni razlagi enologinje seznanili s skrivnostmi predelave grozdja ob zanimivem ogledu stiskalnic za grozdje, fermentacijske hale, sodov za zorenje in polnilnice.
Strokovni ekskurzijo smo zaključili v zidanici Malek, ki se nahaja na prelepih jeruzalemskih gričih, zdaj odetih v jesenske barve. Ob topli malici smo se seznanili z lastnostmi različnih vin, o druženju vin s hrano oziroma kulturnem uživanju vina.
Zdenka Masten, predavateljica