V obliki strokovne ekskurzije smo se podali 4. novembra v Prekmurje. Najprej smo obiskali družinsko podjetje Mesarstvo Kodila v Markišavcih pri Murski Soboti. V tamkajšnjih prostorih degustacijske galerije je 30-letno uspešno pot do številnih uspehov in priznanj Mesarstva Kodila predstavil gospod Janko Kodila, saj se že tri generacije družine Kodila ukvarjajo s predelavo mesa in mesnih izdelkov. Poleg številnih uspehov je gostitelj predstavil tudi pomen samooskrbe, avtohtonih pasem živali in značilnosti prekmurske gastronomije.

Uvodni predstavitvi podjetja je sledil drugi del strokovnega srečanja, ki je bil namenjen ogledu predelovalnega obrata in zorenja slastne in priznane prekmurske šunke ter različnih pršutov v zorilnicah z ilovnatimi ometi in slamnato streho. Pogledali smo si tudi postopek suhega zorenja mesa za izdelavo steakov. V okviru priznane znamke »Diši po Prekmurju« so v Mesarstvu Kodila ponosni na prejeta certifikata za prekmursko šunko in kranjsko klobaso ter na vsa domača in mednarodna priznanja in nagrade.

Strokovnemu ogledu je sledilo kulinarično druženje. Študenti so poizkusili prave prekmurske dobrote (kuhano šunko, dimljeno šunko, prekmursko šunko, sušeno vratino, prekajeni kare, salamo z bučnimi semeni, pečeno pašteto, domačo zaseko, ocvirkov namaz, razne priloge in domači kruh)
Šunkarna Kodila spoštuje visoke higienske standarde in protokole ter dodatna trajnostna priporočila, ki so združena pod znakom Green&Safe.

Pot nas je vodila naprej v vinsko klet Puklavec Family Wines v Ormožu, ki je bila zgrajena leta 1967 po načrtih domačina, prof. Mirana Veseliča, gonilna sila pri izgradnji kleti pa je bil Martin Puklavec. Pred tem so grozdje prešali in hranili v zidanicah v okoliških vinogradih.

Družina Puklavec je klet prevzela leta 2009 in jo popolnoma tehnološko renovirala z najsodobnejšo opremo kot je sistem za polnjenje steklenic brez kisika in najsodobnejšimi stiskalnicami, ki omogočajo predelavo grozdja skoraj popolnoma brez kisika. Vina hranijo pod optimalnimi pogoji, za kar skrbi tudi 24-urni monitoring.

Puklavec Family Wines je več kot le pridelovalec vina. V vinski kleti v Ormožu so poskrbeli za voden ogled kleti in degustacijo, kjer smo poskusili mošt in penino, v svoji oskrbi pa imajo tudi turistično Zidanico Malek, ki počiva v objemu vinogradov. V Zidanici Malek smo se najprej okrepčali z golažem in kruhovimi cmoki in nato degustirali več različnih vin lastne proizvodnje.