pri predmetu EMP v študijskem letu 2016/17 – redni študij

 

Življenje je omejeno,
“normalnosti” prilagojeno.
Kar je zate normalno, zame ni.
Kar je meni normalno, tebi ni.

Če dan danes ne boš nor, ne boš preživel!
Če ne boš preživel, boš zaman utrip trpel.

Če bežiš, se sedanjosti ne prepustiš,

srce se zruši, gre v zatiš.

Ti lahko vidiš sonce rumeno,
a zame lahko je zeleno.
Če zate ptice letijo,
lahko zame na nebu lebdijo.

Svet moraš gledati z drugačnimi očmi,
saj le tako lahko se poleti,

le tako lahko se živi,

ter le tako lahko se življenje ukroti.

Avtorica pesmi : Lili Frece, študenta 1. letnika VSŠ, redni študij

 

S pesmijo, ki jo napisala študentka Lili Frece smo začeli predstavitev inovacijskega projekta projekta, ki smo ga v študijskem letu 2016/17 izvedli pri predmetu Ekonomika in management podjetij.

Projektno delo je nedvomno ena zelo pomembnih veščin za obvladovanje dananjih hitrospreminjajočih se poslovnih razmer. Zato je zelo pomembno, da študenti ta znanja in veščine pridobivajo že v času študija. Bi pa opozorila na zahtevnost takšnega načina dela. Tudi v letošnjem študijskem letu se je projektno učno delo izkazalo kot zelo zahtevno predvsem z vsebinskega vidika, saj so študenti v inovacijskem projektu “Zeleno je zdravo”, oblikovali 5 skupin:

 

 • SKUPINA AMATERSKA KUHARIJA, ki je ustvarjala jedi z dodatkom industrijske konoplje (semena, moka, olje), in sicer so pripravili celotni menu:
  • smootie z dodatkom konpljinega olja
  • namaz mascarponeja z dodatkom konopljinega semena na brusketi
  • testenine z dodatkom knopljine moke v smetanovi omaki s piščanjčjim mesom
  • muffine z dodatkom konopljine moke s čokoladno kremo

 

 • SKUPINA ČOKOLADA, ki je ustvarila 2 vrsti čokolade in sicer: čokolado TRADICIONALKO z ajdovo kašo in medom in čokolado TRADICIONALKO z vinom, orehi inmarelicami
 • SKUPINA MARMELADE MALO DRUGAČE je ustvarila kostanjevo, kivijevo, figovo in čebulno marmelado
 • SKUPINA NATURTORT je preizkušla zelenjavne torte, zelenjavne muffin in lizike z dodatkom zelenjave
 • SKUPINA LIZIKE je ustvarila žajbljeve lizike in timijanove bonbone

 

Vizija projekta oz. podjetja, ki so si ga študenti zamislili, je bila kupcem ponuditi zdrave izdelke, ki vsebujejo sestavine, ki same po sebi marsikomu morda niso najbolj okusne in zato priljubljene (npr.: zelenjava).

 

V projektu so sodelovali vsi študenti (~ 45) 1. letnika višješolskega programa “Živilstvo in prehrana”, redni študij.

 

Študenti so se preizkusili v ustanovitvi, organiziranju in vodenju lastnega podjetja z imenom ZJZ kreacija, ter tako konkretno izkušali vrline, ki jih vsak podjetnik potrebuje, da njegovo podjetje uspešno posluje na trgu. Med te vrline sodijo vztrajnost, delavnost, kritičnost, poštenost, iskrenost, družabnost, optimističen pogled na življenje in sposobnost sodelovanja”. Največja vrednost projektnega dela je pridobitev in/ali krepitev osebnostnih lastnosti in komunikacijskih veščin.

 

V projektu so razen različnih prehranskih proizvodov nastali še zloženka posamezne skupine in  spletna stran projekta, kjer so v sliki in besedi predstavili svoje delo.

 

Projekt smo uspešno izvedli in rezultate predstavili na zaključni prireditvi, 13. 12. 2016 na katero smo povabili predavatelje VSŠ in ostale profesorje IC Piramida, donatorje, starše idr. V projektu so nastali inovativni prehranski in drugi proizvodi. Projekt smo uspešno izvedli s pomočjo 19 podjetij – donatorjev, ki so prispevali materialna ali denarna sredstva in so jih študenti sami poiskali.

 

Maribor, 8. 2. 2017 Mag. Marlena Vinter