S potjo  smo  pričeli v soboto, zgodaj zjutraj, še posebej za študente,  ki se v šolo vozijo iz bolj oddaljenih krajev.

Odhod izpred naše šole v Mariboru je bil že ob 7.45.

Pot nas je vodila proti Gornji Radgoni in nato čez mejo do  naše prve destinacije Pivovarne Bevog. Med potjo smo imeli poučne predstavitve študentov,  ki so nam predstavili zanimivosti o Štajerski, obeh  Radgonah  ter o Avstriji in njeni kulinariki. Pivovarna  Bevog, ki se uvršča med najboljše svetovne pivovarne,  leži takoj za mejo z Avstrijo. Tam smo imeli zanimiv ogled proizvodnje. Imeli smo tudi degustacijo štirih vrst piva; Tak, Kramah, Baja in enega po lastni izbiri. Ob tem smo prisluhnili tudi zgodbi o začetkih pivovarne in težavam pri izgradnji pivovarne v Sloveniji. Prav zaradi teh, je danes ta pivovarna v Avstriji, lastnik in zaposleni pa so iz Slovenije.

Uro prostega časa, smo nato izkoristili  v centru Radgone kjer smo si privoščili  kavo ali drugo osvežitev in malo spoznali tudi sam kraj.

Našo dogodivščino smo  nadaljevali po avstrijski Štajerski. Sošolki sta nas na avtobusu seznanili še z kulturo v Avstriji in gradom Riegersburg, ki smo ga od daleč opazovali.  Naš naslednji ogled je bil v podjetju  Gölles. Tu proizvajajo različne sadne kise in žganja. V podjetju imajo v lasti ogromno sadovnjakov. Najprej smo si pogledali kratki film o podjetju in njegovi zgodovini, nato smo imeli ogled proizvodnje – od začetka do končnih izdelkov. Ogled smo zaključili z degustacijo štirih vrst žganja. Med samim ogledom pa smo že poskušali najrazličnejše vrste kisov. Skoraj verjeti nismo mogli koliko jih je in kakšne okuse imajo.

Nato smo  odšli še do čokoladnice Zotter. Tudi tu smo si ogledali kratki film o zgodovini  podjetja ter kako delajo čokolado. Po končanem filmu smo se podali na ogled celotnega procesa izdelave čokolade. Skozi velika okna nad proizvodnjo, smo videli kako potekajo posamezne faze proizvodnje. Zaradi epidemioloških težav, žal nismo mogli poizkušati čokoladnih faz v tovarni. Zato pa smo dobili darilno škatlico z različnimi čokoladami.

S tem smo končali naše oglede in se polni vtisov in z novo pridobljenim znanjem odpravili nazaj proti  Mariboru. Prispeli smo pozno, utrujeni, a zelo zadovoljni.

Pripravil:

David Suhar

študent 1. letnika IC Piramida Maribor, VSŠ