Z namenom spodbujanja inovativnosti domačih proizvajalcev pri razvoju živil so na Inštitutu za nutricionistiko v letu 2014 začeli z izborom najbolj inovativnih živil.                                                                                                                                                                                                                                                          Strokovna skupina inštituta pri ocenjevanju upošteva tudi posebnosti v sestavi in hranilni vrednosti živila, z namenom doseganja ugodne prehranske sestave, koristi za zdravje in/ali prilagajanju za posebne skupine uporabnikov.                                                                                                                                                                                                                                                       Februarja 2021 so izmed 81 prejetih predlogov podelili osem nagrad za živila, ki so v svojih kategorijah izstopala. Novost letošnjega podeljevanja je bila posebna nagrada za inovativnost izdelkov izobraževalnih institucij, ki jo je prejel IC Piramida Maribor za pirin polnozrnati kruh. Inštitut proizvajalcem nagrajenih živil omogoča uporabo posebnega znaka projekta, tako pri označevanju kot oglaševanju nagrajenih živil.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  Več o inovativnem živilu najdete tukaj.