PIRAMIDA FEST 2024

 

Na Izobraževalnem centru Piramida Maribor smo petek, 26. 4. 2024, zaključili projektni teden s prireditvijo Piramida Fest 2024. Pred leti smo začeli s prireditvijo Piramida Fest v želji, da združimo in okrepimo sodelovanje med šolo in zunanjimi partnerji, med dijaki in bivšimi maturanti ali diplomanti. Z vključitvijo tudi naših dijakov v tekmovalni del prireditve krepimo njihove kompetence na strokovnem področju, dijaki s tem pridobivajo veščine in spretnosti, ki jim bodo v življenju zagotovo prišle prav. .Tudi letos smo izbrali slogan »Od tradicije do trendov«, ki povezuje naše kulturne korenine s sodobnostjo

V ocenjevanje smo prejeli zavidljivo število vzorcev, kar 38 vzorcev suhih salam, 14 vzorcev biskvitnih lučk na palčki z dekoracijo in 4 vzorce pletenih pekovskih src. Ocenjevalna komisija v sestavi Rosvita Arzenšek Pinter, mag. Marlena Skvarča in mag. Milko Lebarič je imela najtežjo nalogo, saj je morala oceniti kar 38 različnih suhih salam. Med vsemi vzorci je bilo največ klasično sušenih salam s svinjskim mesom, ocenjevali smo tudi jelenovo salamo, salamo iz divjega prašiča, niso pa manjkale tudi salame z bučnimi semeni. Izmed vseh vzorcev je strokovna komisija ocenila, da je bilo med njimi kar pet vzorcev ocenjenih z zlatim priznanjem, srebrno priznanje je prejelo 8 vzorcev suhih salam in 9 bronastih priznanj. O izredno dobri kakovosti ocenjenih suhomesnatih izdelkov govori tudi dejstvo, da je skoraj dve tretjini vseh vzorcev prejela zlato, srebrno ali bronasto priznanje, kar je odraz izredno dobre tehnologije izdelave suhih salam.

Strokovna komisija v sestavi Darko Hercog, Irena Rihter in Gorazd Bobovnik je ocenjevala pletena pekovska srca. Vsako pleteno srce je unikatno, saj ga lahko okrasimo na različne načine. Spretnosti okraševanja in pletenja so tiste veščine, ki jih želimo prenašati na naše dijake, letošnji rezultati ocenjevanja kažejo na to, da smo opravili odlično delo. Podelili smo 2 zlati priznanji in dve srebrni priznanji.

Še najbolj je do izraza inovativnost prišla pri sladkih dobrotah, torej pri biskvitnih lučkah na palčki z dekoracijo. Ta trendovska sladica očara še tako zahtevnega potrošnika, saj je eksplozija okusov v vsakem grižljaju te sladke umetnine. Združuje osnove izdelave biskvita, kombiniranje okusov, natančno izdelavo in še bolj zahtevno oblivanje s čokolado. Vsi vzorci biskvitnih lučk na palčki so bili fantastični, zato je tudi ta ocenjevalna komisija imela zelo težko delo. Ocenjevalna komisija v sestavi Silva Golob, mag. Marlena Skvarča in Marija Horvat, je ocenila, da sta si 2 prislužili zlato priznanje, 4 srebrno priznanje in 4 bronasto priznanje.

Na koncu nas veseli dejstvo, da so se naši dijaki lahko poizkusili v konkurenci z drugimi proizvajalci in da so se odlično odrezali. Prenos znanja mora biti obojestranski, spodbujati moramo mladostno kreativnost in sveže ideje, seveda pa nikakor ne smemo pozabiti na tradicijo. Vse to nam je uspelo združiti v letošnjem Piramida Festu 2024. Že kujemo načrte za drugo leto in vas vabimo, da se nam pridružite na Piramida Festu 2025.