PIRAMIDA FEST 2023

 

Tik pred prvomajskimi počitnicami, v torek, 25. 4. 2023 in v sredo, 26. 4. 2023, smo na Izobraževalnem centru Piramida združili tradicijo s trendi ter izvedli tradicionalen Piramida Fest 2023. Pred leti smo začeli s prireditvijo Piramida Fest v želji, da združimo in okrepimo sodelovanje med šolo in zunanjimi partnerji, med dijaki in bivšimi maturanti ali diplomanti. Z vključitvijo tudi naših dijakov v tekmovalni del prireditve krepimo njihove kompetence na strokovnem področju, dijaki s tem pridobivajo veščine in spretnosti, ki jim bodo v življenju zagotovo prišle prav. Letos smo si zadali, da bomo tradicijo predstavili s pridihom sodobnosti, da bomo spodbujali inovativnost naših dijakov in to nam je uspelo v celoti.

V ocenjevanje smo prejeli rekordno število vzorcev, kar 53 vzorcev suhih salam, 17 vzorcev gibanic in pogač, 7 vzorcev kruhov s pirino moko in eden uravnotežen jedilnik. Ocenjevalna komisija v sestavi Rosvita Arzenšek Pinter, Marlena Skvarča in Milko Lebarič je imela najtežjo nalogo, saj je morala oceniti kar 53 različnih suhih salam. Med vsemi vzorci je bilo največ klasično sušenih salam s svinjskim mesom, nekaj je bilo salam z dodatkom čilija ali drugih pekočih začimb, niso pa manjkale tudi salame z bučnimi semeni. Izmed vseh vzorcev je strokovna komisija ocenila, da je bilo med njimi kar osem vzorcev ocenjenih z zlatim priznanjem, srebrno priznanje je prejelo 12 vzorcev suhih salam in 5 bronastih priznanj. O izredno dobri kakovosti ocenjenih suhomesnatih izdelkov govori tudi dejstvo, da je skoraj polovica vseh vzorcev prejela zlato, srebrno ali bronasto priznanje, kar je odraz izredno dobre tehnologije izdelave suhih salam.

Strokovna komisija v sestavi Irena Rihter, Darko Hercog in Gorazd Bobovnik je ocenjevala kruhe s pirino moko. Pira je tradicionalno žito, ki se vse bolj vrača v našo prehrano, zaradi dobrih hranilnih lastnosti ter sonaravnega načina pridelave. V ocenjevanje smo dobili 7 vzorcev kruhov s pirino moko, večina je bila mešanih kruhov s pirino moko. Podelili smo 4 zlata priznanja, eno srebrno in dve bronasti priznanji.

Še najbolj je do izraza inovativnost prišla pri sladkih dobrotah, torej pri gibanicah in pogačah. Te tradicionalne praznične jedi se lahko pripravi na prav moderen način, s sodobnimi sestavinami ali s sodobno predstavitvijo. Oboje smo lahko okusili in ocenili med 17 prispeli vzorci gibanic in pogač. Izpostavili bi lahko gibanico po prekmursko z breskvami, ki je izstopala po sočnosti, pa prekmurska kupola, ki je združevala vse sestavine prekmurske gibanice v monoporcijski sladici ter mehurčke prekmurske gibanice v kozarcu, ki so bili paša za oči in okušalne brbončice. S svojstvenimi sestavinami so izstopale konopljina gibanica, gibanica z brusnicami in prleška gibanica z bučkami, koruznim testom ter karameliziranimi kokicami. Ocenjevalna komisija v sestavi Marija Horvat, Marlena Skvarča in Silva Golob je ocenila, da si jih kar 9 prislužili zlato priznanje, 5 srebrno priznanje in 3 bronasto priznanje.

Novost letošnjega ocenjevanja v okviru Piramida Festa 2023 je tudi ocenjevanje pripravljenih uravnoteženih jedilnikov, kjer so lahko sodelovali študentje naše višje šole. Na žalost smo letos dobili samo eden jedilnik, ki je bil zelo dobro napisan in je vključeval spomladanska živila, od špargljev do čemaža. Na jedilniku so izstopale bananine palačinke z marmelado črnega ribeza. Iskrene čestitke za pripravo tako dobrega jedilnika, upamo, da bo drugo leto konkurenca med njimi večja.

Na koncu nas veseli dejstvo, da so se naši dijaki lahko poizkusili v konkurenci z drugimi proizvajalci in da so se odlično odrezali. Prenos znanja mora biti obojestranski, spodbujati moramo mladostno kreativnost in sveže ideje, seveda pa nikakor ne smemo pozabiti na tradicijo. Vse to nam je uspelo združiti v letošnjem Piramida Festu 2023. Že kujemo načrte za drugo leto in vas vabimo, da se nam pridružite na Piramida Festu 2024.