Dijaka iz Francije na IC Piramida Maribor v okviru programa Erasmus+

Od 20. februarja do 9. marca 2018 sta bila na IC Piramida Maribor Sarah Benoit in Jefferson Dambry, dijaka iz francoske šole MFR CFA St. Michel Mont Mercure. Na delovni praksi v okviru programa Erasmus+ KA1 sta spoznavala izdelavo naših slaščičarskih in pekovskih izdelkov v šolskih delavnicah, izdelala francosko sladico ter z našima dijakinjama Klaro […]

Več

Študijski obisk na IC Piramida Maribor

21. februarja 2018 so IC Piramida Maribor obiskali udeleženci študijske skupine multikulturalizma v organizaciji Skupine Primera iz Ljubljane. Skupina, ki so jo sestavljali učitelji iz Irske, Litve, Finske, Italije, Grčije, Hrvaške in Srbije ter OŠ Maksa Durjave Maribor, si je po predstavitvi šole in njenega delovanja na področju multukulturalizma pod vodstvom direktorja Davorina Urih ogledala […]

Več

Dijaki iz Litve na IC Piramida Maribor v okviru programa Erasmus+KA1

Od 8. januarja do 2. februaraja 2018 so bili na mednarodni izmenjavi v okviru programa Erasmus+ KA1 na IC Piramida Maribor 3 dijakinje in 2 dijaka iz  Alytusa v Litvi. To so bili Jovita, Ingrida, Karolina, Justinas in Rimgaudas iz Alytaus profesinio rengimo centras. Zadnja dva tedna se jim je pridružil tudi učitelj kuhanja Žybartas […]

Več

Nina, Nataša in Amadeja na Dunaju v okviru projekta Erasmus+

Pozdravljeni. Med tednom se zbudimo ob 4:30, nato imamo zajtrk ter se ob 5h odpraviva Nina in Amadeja iz hotela na avtobusno postajo. Na delo prispeva nekje 5:50 z delom pa začneva ob 6:00. V Szhinu so vsi zelo prijazni in nama takoj vse razložijo in pokažejo, če česa ne znava. Na praksi delava različne […]

Več

Japonski mojstri pri izdelavi ajdovih rezancev “soba”

V četrtek, 30. novembra 2017, je na IC Piramida Maribor 16 japonskih mojstrov na enourni demonstracijski delavnici prikazalo skrivnostne postopke izdelave ajdovih rezancev »soba«,  ki so zaščiteni skupaj z drugimi tradicionalnimi jedmi pri UNESCO kot nesnovna kulturna dediščina. V posodah pripravljajo in mesijo testo, nato ga valjajo s posebnimi valjarji in režejo s posebnimi noži […]

Več

Naše dijakinje na delovni praksi na Dunaju v okviru programa Erasmus+ KA102

Dijakinje 2. letnika Srednje šole za prehrano in živilstvo Nataša Molnar, Amadeja Murko in Nina Peklar so od 20. novembra do 17. decembra 2017 na delovni praksi na Dunaju. Mobilnost poteka v okviru programa Erasmus+. Nataša dela v slaščičarskem podjetju Heiner, Amadeja in Nina pa v slaščičarsko-pekarskem podjetju Szihn. V okviru mobilnosti na Dunaju bodo […]

Več

Zlata medalja za pito na slaščičarskem tekmovanju Interslast v Tuhelju

Učiteljica slaščičarstva na Srednji šoli za prehrano in živilstvo IC Piramida Maribor Magdalena Turk je dobila zlato medaljo za pripravo kvašene kombinirane pite na 6. slaščičarskem tekmovanju Interslast, ki je potekalo 10. oktobra 2017 v Tuhelju. Za tekmovanje so bile pripravljene tudi skutina pita z borovnicami, jabolčna pita, čokoladna pita z mangom in torta “Jesen […]

Več

Obisk šolskih svetovalk z Danske v okviru programa Erasmus+

Od 18. do 22. septembra 2017 so bile na IC Piramida na obisku šolske svetovalke z Danske iz Aalborga: Pia Mossing Thomsen, Techcollege ter Anne Sofie Fage Larsen in Dorthe Munk, Youth Guidance Centre Aalborg. Po uvodnem sprejemu in pozdravu s strani ravnateljice dr. Blanke Vombergar, smo jim predstavili naš šolski sistem in izobraževalne programe […]

Več

Obisk japonskega veleposlanika nj. eksc. gospoda Keiji Fukuda

12. septembra 2017 je IC Piramida Maribor obiskal japonski veleposlanik nj. eksc. gospod Keiji Fukuda. Veleposlanika sta spremljala njegova soproga gospa Akemi Fukuda ter gospod Hironao Ohashi, prvi sekretar, vodja sektorja za odnose z javnostmi in kulturo. Sprejeli so jih: Davorin Urih, direktor IC Piramida Maribor in ravnatelj Srednje šole za prehrano in živilstvo, dr. […]

Več

Mobilnost dijakov in osebja 2017-2019, Erasmus+ KA1 102

V IC Piramida Maribor smo bili ponovno uspešni pri prijavi projekta “Mobilnost dijakov in osebja 2017-2019” – “Move students and staff 2017-2019” v okviru programa Erasmus+ KA1 102. Zato bodo tokrat lahko naši dijaki in osebje odpotovali na prakso oz. usposabljanje v Avstrijo, Estonijo, Litvo, Francijo in na Švedsko. V okviru projekta namreč sodelujemo z […]

Več

»How to build the organisational excellence in schools« – »Kako zgraditi organizacijsko odličnost v šolah«

“Kako zgraditi organizacijsko odličnost v šolah” Usposabljanje »Kako zgraditi organizacijsko odličnost v šolah« je potekalo v Sofiji v Bolgariji, med 27. februarjem in 3. marcem 2017. Dogodek je bil organiziran v okviru projekta »Change management forwarding to excellence in vocational educational institutions«, št. 2016-1-LV01-KA202-022699. IC Piramida Maribor je partner projekta in v njegovem okviru sodeluje […]

Več

Mednarodno srečanje koordinatork projektov izmenjave

Med 9. in 12. majem 2017 so bile na IC Piramida Maribor udeleženke mednarodnega srečanja koordinatork projektov izmenjave: Monika Hinterseer (Namčija, Munchen), Ria Vermeulen (Belgija, Antwerpen) in Satu  Nygård (Finska, Helsinki). Vse prihajajo iz živilskih šol (za pekarstvo – slaščičarstvo in mesarstvo), ki že nekaj let med seboj uspešno sodelujejo pri mobilnostih dijakov in osebja […]

Več

Študentki s Finske na izmenjavi

V okviru projekta ERASMUS+ sta v IC Piramida Maribor na izmenjavi študentki s Finske (Helsinki Vocational College Helsinki). Danes sta v slaščičarskih delavnicah pod vodstvom učitelja Aleša Prapertnika izdelali dve tradicionalni finski sladici.

Več

OBISK UČENCEV OŠ FRANCETA PREŠERNA MARIBOR Z UČENCI PARTNERSKIH ŠOL

28. marca 2017 so nas obiskali učenci OŠ Franceta Prešerna Maribor, ki v okviru projekta Erasmus+ KA2 »Living, Learning & Working in Europe« gostijo učence partnerskih šol iz Nemčije (Großkorbetha) in Španije (Oviedo). Uvodoma jih je pozdravil direktor IC Piramida Maribor Davorin Urih, nato so prisluhnili profesorici Tamari Kovač, ki je pripravila predstavitev IC Piramida […]

Več

Obisk iz Latvije v okviru projekta Erasmus+

Na IC Piramida Maribor sta od 13. – 17. marca 2017 v okviru projekta Erasmus+ na obisku gostji iz Latvije: Lase Juska, učiteljica in projektna menedžerka, ter Ausma Štale, učiteljica mesarstva. Prihajata iz kraja KULDIGA – Kuldigas Tehnologiju un turisma tehnikuma projektu vaditaja. V ponedeljek in torek sta si ogledali mesarske delavnice. Do konca tedna […]

Več

Zanimivosti iz korejske kuhinje

Korejska kuhinja je zelo pestra, zanimiva, pa tudi pikantna. Kimči, fermentirana zelenjava, je ena od teh zelo pikantnih. Jedo pa vse vrste mesa, rib in morskih sadežev. Iz krompirjevega ter fižolovega testa pripravljajo kuhane oziroma parjene cmoke. Ajdove rezance jedo servirane na ledu. Za prigrizek jedo riž oblikovan v kroglice ali trikotnike, zavit v alge. […]

Več

13. mednarodni simpozij o ajdi v Bongpyeongu v Južni Koreji

Udeležili smo se tudi 13. Mednarodnega simpozija o ajdi v Južni Koreji. Predstavili smo našo tradicionalno kulinariko povezano z ajdo, razvoj novih izdelkov iz tatarske ajde v Sloveniji ter našo avtorko knjigo AJDA/BUCKWHEAT, ki je izšla pri založbi Kmečki glas. Odmev na našo predstavitev je bil izjemen. Navezali smo stike z univerzami na Japonskem, Kitajskem, […]

Več

Ogled festivala ajde v Južni Koreji

V Južni Koreji imajo vsako leto v začetku septembra svoj festival ajde. Na njem lahko kupite veliko različnih izdelkov iz ajde, na primer ajdove rezance, ajdov čaj, ajdovo vino, ajdov čips, ajdove palačinke, ajdove kokice, ajdove vaflje, …Če pa se želite slikati na ajdovih poljih, pa morate zato plačati posebno vstopnino. Prebivalci Južne Koreje se […]

Več

Ogledali smo si tržnico v Južni Koreji

Tržnica v Chuncheonu v Južni Koreji ponuja raznovrstne izdelke, predvsem pa veliko različne hrane. Seveda tudi drugačne, kot smo je vajeni pri nas v Sloveniji. Na slikah lahko vidite sladki krompir, lotos, praprot, borove iglice, kalčke, različne vrste gob, ginseng, ajdove in druge rezance, ponudbo mesa in posušenih rib, rakov …

Več

Bili smo v Južni Koreji

V okviru akcije Mobilnost osebja med državami programa in partnerskimi državami (Erasmus KA 107) so štirje sodelavci VSŠ (dr. Blanka Vombergar, Lidija Tašner, Marija Horvat in Stanko Vorih) v septembru 2016 obiskali partnersko institucijo Inštitut za bioznanost in biotehnologijo Kangwonske nacionalne univerze v Chuncheonu v Južni Koreji. Srečali so se s predstavniki inštituta in univerze. […]

Več