Študenti iz Martinika na praktičnem izobraževanju pri nas

V ponedeljek so preko projekta Erasmus+ k nam prispeli Ryan, Hendy in Reny iz partnerske šole Local Public Establishment for Agricultural Education and Vocational Training in Robert, Martinik. Ryan in Hendy bosta v naših slaščičarskih delavnicah opravljala dvomesečno praktično izobraževanje, Reny pa bo prakso opravljal v Bran grupi, ki jo vodi naš diplomant Matjaž Fingušt […]

Več

Erasmus sodelovanje z Olaine College of Tecnology

Tokratna povezava s partnersko šolo Olaine College of Technology (od 15. do 19. aprila) je bila v znamenju predavanj in laboratorijskih vaj pri predmetu Živilska kemija z analizo živil. Predavateljica Anastasija Jegermane je s sodelovanjem dr. Alenke Hmelak Gorenjak in Nataše Pem Rebernik prenašala bogate izkušnje s področja analize mleka in mlečnih izdelkov na študente 1. letnika. Z veseljem delimo nekaj foto utrinkov […]

Več

Obisk predavateljic iz Latvije

V tem tednu sta v okviru projekta Erasmus+ na naši šoli gostovali dve predavateljici iz Olaine-a v Latviji, Daiga Konrade in Tereza Korsaka.

Več

Prvo Erasmus+ javljanje iz Portugalske

Eramus+ mobilnost za namen prakse opravlja na Portugalskem naša izredna študentka Alenka. Po prvih dneh mobilnosti je poslala svoje prve vtise Viseu je krasno mestece, tretjino manjše kot Maribor, z bogato zgodovino in izjemno prijaznimi ljudmi. Je mesto polno nasprotij, tržnice s hrano na preprostih stojnicah do gurmanskih restavracij, kjer znaša cena za popoln obrok […]

Več

Obisk študentov in predavateljice iz Martinika

29. maja so z dvomesečnim praktičnim izobraževanjem (usposabljanjem) v naših pekovskih in slaščičarskih delavnicah pričeli trije študenti iz Višje strokovne šole EPLEFPA du Robert iz, za nas, precej odaljenega otoka Martinika.

Več

Ravnateljica Višje strokovne šole se je udeležila strokovne ekskurzije na Sicilijo

Med 14. in 17. septembrom 2022 se je ravnateljica Višje strokovne šole v okviru programa Erasmus+ udeležila strokovne ekskurzije po Siciliji, ki je bila organizirana za ravnatelje in direktorje biotehniških šol. Po pristanku na letališču v Catanii so sledili že prvi strokovni ogledi  – obisk lokalne ribje tržnice in pokušina sladkih dobrot iz marcipana, ki […]

Več

Naša predavateljica na usposabljanju v Združenem kraljestvu

Tokratno Erasmus plus usposabljanje sem imela v londonski enoti podjetja Reach Food Service.  Podjetje je bilo ustanovljeno leta 2018 in se ukvarja z dobavo vrhunskih živilskih sestavin za najprestižnejše restavracije v Združenem kraljestvu in tudi po svetu. V času moje mobilnosti so pripravljali paket sabljarice za elitno restavracijo v Monaku. Najprej so restavracijam dobavljali ribe in […]

Več

Obisk japonskega veleposlanika nj. eksc. gospoda Keiji Fukuda

12. septembra 2017 je IC Piramida Maribor obiskal japonski veleposlanik nj. eksc. gospod Keiji Fukuda. Veleposlanika sta spremljala njegova soproga gospa Akemi Fukuda ter gospod Hironao Ohashi, prvi sekretar, vodja sektorja za odnose z javnostmi in kulturo. Sprejeli so jih: Davorin Urih, direktor IC Piramida Maribor in ravnatelj Srednje šole za prehrano in živilstvo, dr. […]

Več

Zanimivosti iz korejske kuhinje

Korejska kuhinja je zelo pestra, zanimiva, pa tudi pikantna. Kimči, fermentirana zelenjava, je ena od teh zelo pikantnih. Jedo pa vse vrste mesa, rib in morskih sadežev. Iz krompirjevega ter fižolovega testa pripravljajo kuhane oziroma parjene cmoke. Ajdove rezance jedo servirane na ledu. Za prigrizek jedo riž oblikovan v kroglice ali trikotnike, zavit v alge. […]

Več

13. mednarodni simpozij o ajdi v Bongpyeongu v Južni Koreji

Udeležili smo se tudi 13. Mednarodnega simpozija o ajdi v Južni Koreji. Predstavili smo našo tradicionalno kulinariko povezano z ajdo, razvoj novih izdelkov iz tatarske ajde v Sloveniji ter našo avtorko knjigo AJDA/BUCKWHEAT, ki je izšla pri založbi Kmečki glas. Odmev na našo predstavitev je bil izjemen. Navezali smo stike z univerzami na Japonskem, Kitajskem, […]

Več

Ogled festivala ajde v Južni Koreji

V Južni Koreji imajo vsako leto v začetku septembra svoj festival ajde. Na njem lahko kupite veliko različnih izdelkov iz ajde, na primer ajdove rezance, ajdov čaj, ajdovo vino, ajdov čips, ajdove palačinke, ajdove kokice, ajdove vaflje, …Če pa se želite slikati na ajdovih poljih, pa morate zato plačati posebno vstopnino. Prebivalci Južne Koreje se […]

Več

Ogledali smo si tržnico v Južni Koreji

Tržnica v Chuncheonu v Južni Koreji ponuja raznovrstne izdelke, predvsem pa veliko različne hrane. Seveda tudi drugačne, kot smo je vajeni pri nas v Sloveniji. Na slikah lahko vidite sladki krompir, lotos, praprot, borove iglice, kalčke, različne vrste gob, ginseng, ajdove in druge rezance, ponudbo mesa in posušenih rib, rakov …

Več

Bili smo v Južni Koreji

V okviru akcije Mobilnost osebja med državami programa in partnerskimi državami (Erasmus KA 107) so štirje sodelavci VSŠ (dr. Blanka Vombergar, Lidija Tašner, Marija Horvat in Stanko Vorih) v septembru 2016 obiskali partnersko institucijo Inštitut za bioznanost in biotehnologijo Kangwonske nacionalne univerze v Chuncheonu v Južni Koreji. Srečali so se s predstavniki inštituta in univerze. […]

Več

RAZPIS ERASMUS+

RAZPIS ERASMUS+ZAPOSLENI 2016_2017 RAZPIS ZA IZVEDBO ERASMUS+ MOBILNOSTI -študenti-2016-2017

Več

Tekmovanje v poznavanju francoskih vin

Na povabilo ge. Corinne Samouilla, Chargée de Mission Europe et Programmes Européens pour la DGER, se predstavnika študentov IC Piramida Maribor Višje strokovne šole udeležujeta tekmovanja v poznavanju francoskih vin – Wine tasting competition by young students (CJPV) v okviru Internacional Agricultur Show -a v Parizu. Dogodek bo potekal od 23. 2. 2015 do 26. […]

Več

MEDNARODNE AKTIVNOSTI višje šole v študijskem letu 2013/14

ERASMUS Osnovne mednarodne aktivnosti višje šole potekajo preko Erasmus in Erasmus + projektov. V letu 2007 smo prvič pridobili Erasmus razširjeno listino 2007 – 2014, ki nam je omogočala izmenjavo predavateljev višje šole ter zaposlenih na višji šoli z drugimi visokošolskimi institucijami in univerzami v Evropi. Omogočala pa tudi študij študentom v tujini, ter tudi […]

Več

Sodelovanje na mednarodnem kongresu slaščičarstva INTERSLAST

Na mednarodnem kongresu slaščičarstva  INTERSLAST v Tuheljskih toplicah na Hrvaškem smo 1. oktobra 2014 predstavljali naše nove izdelke iz tatarske ajde – sladoled s tatarsko ajdovo kašo in tatarske ajdove štruklje. Marija Horvat je izvedla tudi delavnico izdelave štrukljev iz tatarske ajdove moke. Udeleženci kongresa so z zanimanjem spremljali in degustirali naše izdelke iz tatarske […]

Več

Utrinki iz Poljske 2014

Maja 2014 smo obiskali partnersko šolo Visoko šolo za turizem in ekologijo v Suhi Beskidski na Poljskem. Utrinki iz obiska v okviru Erasmusa so na priloženih fotografijah.

Več

Študijski obisk ravnateljice VSŠ na Portugalskem v Aveiru

Ravnateljica VSŠ dr. Blanka Vombergar je v okviru študijskega obiska od 5. – 9.  maja 2014 obiskala šolo AEVA Escola Profissional v Aveiru. Tam se je srečala direktorico za pedagoško delo Ano Ribeiro. Skupaj z ostalimi udeleženci skupine iz različnih držav v Evropi so si ogledali več poklicnih šol, podjetniški center na Ekonomski fakulteti in […]

Več