NAŠ PIRIN POLNOZRNATI KRUH POSTAL INOVATIVNO ŽIVILO LETA 2021

    Inštitut za nutricionistiko že od leta 2014 vsako leto razpisuje natečaj za najbolj inovativna živila. Namen projekta je spodbujati kreativnost slovenskih proizvajalcev živil pri razvoju novih inovativnih živil ali preoblikovanju obstoječih živil, da bi dosegli ugodnejšo prehransko sestavo, prijaznost potrošniku ali druge cilje. Osnovna cilja projekta sta ozaveščati potrošnike, da bi lažje prepoznali […]

Več

Višja strokovna šola je dobila novo ECHE listino

Višja strokovna šola je dobila novo ECHE listino – Erasmus Charter for Higher Education – za programsko obdobje 2021-2027 👍.   Brez ECHE listine nobena višje in visokošolska institucija ne more sodelovati v Erasmus+ programu in kandidirati za sredstva v teh projektih. Je torej pogoj za vključenost v projekte. Brez te listine torej ni študentskih […]

Več

Izid knjige Dobrote brez glutena

Aprila je pri založbi Kmečki glas izšla knjiga Dobrote brez glutena. Med avtorji so tudi trije sodelavci naše Višje strokovne šole: dr. Blanka Vombergar, Marija Horvat in stanko Vorih. Vse dobrote v knjigi so nastale v delavnicah našega Izobraževalnega centra Piramida.

Več

Bili smo na proslavi rojstnega dne japonskega cesarja

Predavateljica in dolgoletna ravnateljica Višje strokovne šole je bila povabljena na proslavo rojstnega dne japonskega cesarja, ki ga je priredilo japonsko veleposlaništvo v Ljubljani. Lahko je poskusila različne značilne japonske jedi, med njimi tudi japonske ajdove soba rezance, ki so jih pripravili japonski mojstri.

Več

Nagrajeno likovno delo Tamare Rehar

V petek smo na IC Piramida zaključili z natečajem “Prešerna ustvarjalnost”, ki je bil namenjen dijakom in študentom, da se predstavijo na področju poezije, proze, fotografije in likovnih del. Izredna študentka Tamara Rehar je za svoji sliki dobila priznanje komisije. Razstava prispelih del je na ogled v pritličju IC Piramida.

Več

Energijski kruhek

Študenti 1. letnika – Adriana, Ana in Nejc – so pri projektu “Skrivnosti mladosti” razvili recepturo za Energijski kruhek, ki je res njam njam. Kruhek lahko kupite v naši prodajalni od 3. februarja dalje. Lahko pa si ga naročite kot zajtrk ali dopoldansko malico – energijski kruhek, maslo in kava ali čaj.

Več

Tekmovanje v znanju in spretnosti

Na Biotehniškem centru Ljubljana je v torek, 14. maja 2019, potekalo 5. tekmovanje v znanju in spretnosti dijakov in študentov Konzorcija biotehniških šol Slovenije. Tema letošnjega tekmovanja je bila “Kulinarična dediščina – Uživam tradicijo” . Z naše Višje strokovne šole sta se tekmovanja udeležila dva študenta 2. letnika: Monika Meško in Marko Vidič. V kategoriji […]

Več

Projekt “Kar sejemo, to žanjemo”

Na sejmu Narava zdravje v Ljubljani smo 13. oktobra 2017 od Čebelarske zveze Slovenije prejeli zahvalo za sodelovanje v projektu »Kar sejemo, to žanjemo«. Zahvala ČZS  

Več

Global hemp food innovation 2017 (Tekmovanje v inovativnih vrstah jedi iz konoplje)

Študentke VSŠ so zmagovalke tekmovanja  v inovativnih vrstah jedi iz konoplje, ki je bilo na svetovnem kongresu o konoplji v Ljubljani od 12.-15. oktobra 2017. Čestitamo Sanji Vukan, Moniki Meško, Ines Kokot in Sari Bosilj, študentkam 2. letnika in mentorici mag. Nevi Malek za dosežen uspeh in promocijo šole v okolju. Zmagovalci_konoplja_ICP    

Več

AGRA 2017

Dijaki in študentje so z mentorji kuhali na Agrini kuhinji v okviru sejma AGRA v Gornji Radgoni. Pripravljali so jedi iz ječmena in ponujali tatarski ajdov čaj.  

Več

USPEH ŠTUDENTA MARKA KERŽANA

Študent 2. letnika višješolskega programa Živilstvo in prehrana Marko KERŽAN je aprila 2017 v Naklem na tretjem tekmovanju v znanju in spretnostih Konzorcija biotehniških šol Slovenije dosegel 1. mesto in zlato priznanje v kategoriji Živilstvo za izdelek, ki ga je poimenoval Kraljeva pletenka. Razvil je poseben in inovativni tehnološki postopek izdelave pletenice s polnjenimi prameni. […]

Več

AGRA 2015

Tudi v letošnjem letu so dijaki in študentje sodelovali na sejmu AGRA v Gornji Radgoni. Dijaki so se v sklopu Konzorcija Biotehniških šol predstavili s pekovskimi in slaščičarskimi izdelki, študentje pa so v okviru Agrine kuhinje pripravljali jedi iz ajde. Sejem AGRA 2015 je namenil največjo pozornost prsti, ekološki pridelavi,industrijski konoplji in prehrani kot samooskrbi. […]

Več

Koledar PROSO 2015

Šola je v sodelovanju z Društvom živilskih in prehranskih strokovnih delavcev SV Slovenije Maribor, Mlinarstvom Rangus iz Šentjerneja ter Slovenskim društvom za promocijo ajde FAGOPYRUM izdala slovensko-angleški koledar z recepti za izdelavo pekovskih in slaščičarskih izdelkov iz prosene moke. Najdete ga v priponkah: ICP koledar PROSO 2015 ICP koledar PROSO 2015 podkarton

Več

»Kar sejemo to žanjemo«

Na sejmu Narava zdravje v Ljubljani smo 14. novembra 2014 v sklopu projekta Čebelarske zveze Slovenije »Kar sejemo to žanjemo« predstavljali ajdove medenjake. Zanimanje za recepte je bilo veliko. Predstavili smo tudi tatarski ajdov medenjak, ki je dobil 1. nagrado ČZS v letu 2013 v posebni kategoriji medenjakov. Ajda in med_2014

Več

SODELOVANJE VIŠJE ŠOLE Z MEDIJI V ŠTUDIJSKEM LETU 2013/14

V tem letu smo tudi aktivno sodelovali z različnimi mediji in založbami. Kot predstavnica šole je ravnateljica VSŠ dr. Blanka Vombergar članica uredniškega odbora revije Mlinarstvo in pekarstvo. V reviji smo našo šolo na različne načine večkrat predstavili. Imeli smo več objav v reviji Pet zvezdic. Obiskala nas je tudi glavna urednica revije Urša Cvilak […]

Več

DOBRE PRAKSE SODELOVANJA MED IZOBRAŽEVALNIMI USTANOVAMI IN GOSPODARSTVOM

Na 2. mednarodni konferenci s področja harmonizacije terciarnega strokovnega izobraževanja na področju JV Evrope z naslovom: DOBRE PRAKSE SODELOVANJA MED IZOBRAŽEVALNIMI USTANOVAMI IN GOSPODARSTVOM (v organizaciji Skupnosti VSŠ) 28. in 29. novembra 2013 na Bledu se je naša Višja strokovna šola predstavila z 10-letnim razvojnim delom na področju ajde. Predstavili smo naše sodelovanje s slovenskim […]

Več

OŽIVLJAMO TATARSKO AJDO V SLOVENIJI

Na šoli smo oktobra 2011 izvajali projekt OŽIVLJAMO TATARSKO AJDO V SLOVENIJI. Skupaj z Mlinarstvom Rangus iz šentjerneja na Dolenjskem smo pripravili poučno zloženko o razlikah med navadno in tatarsko ajdo. Zloženko smo prevedli tudi v angleščino, saj vemo, da bo zanimala tudi marsikoga ne le v Evropi, ampak tudi v Aziji, kjer prebivalci ajdo […]

Več