Zaključek natečaja “Prešerna ustvarjalnost”

Tik pred slovenskim kulturnim praznikom smo zaključili z našim natečajem »Prešerna ustvarjalnost«, ki smo ga letos razpisali za področje poezije, proze in fotografije. Na natečaj je svoja dela na področju poezije in fotografije oddala tudi študentka 1. letnika Danaja Romih. Njeno poezijo je komisija nagradila z drugo nagrado, fotografije pa s tretjo nagrado. Danaji iskreno […]

Več

Sodelovanje na XI. mednarodni konferenci Prehrana, gibanje in zdravje

Med 24. in 28. novembrom 2020 je v Raziskovalno izobraževalnem središču RIS Rakičan potekala že  XI. mednarodna konferenca Prehrana, gibanje in zdravje – tokrat zaradi razmer virtualno. Med 205 sodelujočimi avtorji iz 11 držav je bila tudi ravnateljica Višje strokovne šole s prispevkom Ocena vnosa akrilamida skozi šolsko malico. Več o konferenci na https://www.ris-dr.si/go/577/1845/XI._mednarodna_konferenca_PREHRANA_GIBANJE_IN_ZDRAVJE_24._28._11._2020

Več

OBJAVA NATEČAJA “PREŠERNA USTVARJALNOST”

Da pokažemo svojo ustvarjalno žilico tudi drugim in da bi počastili slovenski kulturni praznik, na IC Piramida razpisujemo natečaj ,,Prešerna ustvarjalnost”. Pri tem ne smemo dovoliti, da nas zmoti karkoli, tudi trenutne okoliščine ne. Na natečaju lahko sodelujejo vsi dijaki in študentje (redni in izredni) na različnih umetniških področjih. Več o natečaju najdete v spodnjem […]

Več

Ekskurzija študentov 1. letnika v Avstrijo

Tik pred vnovičnim zaprtjem šol nam je uspelo realizirati celodnevno ekskurzijo v sosednjo Avstrijo. Sobota, 10. oktober 2020. Pot nas je vodila proti Gornji Radgoni in nato čez mejo do  naše prve destinacije Pivovarne Bevog. Med potjo smo imeli poučne predstavitve študentov,  ki so nam predstavili zanimivosti o Štajerski, obeh  Radgonah  ter o Avstriji in […]

Več

PREDAVANJE NA TEMO POŽARNE VARNOSTI

Študenti 1. letnika so v petek, 9.oktobra, pri seminarskih vajah predmeta Tehnološki procesi z varstvom pri delu, embalaža in logistika, poslušali predavanje g. Braneta Žaucerja, višjega gasilskega častnika, o požarni varnosti na delovnem mestu in v prostem času. Mesec oktober je tudi mesec požarne varnosti in  nosilna  tematika letošnjega meseca varstva pred požari je namenjena […]

Več

Izid knjige Dobrote brez glutena

Aprila je pri založbi Kmečki glas izšla knjiga Dobrote brez glutena. Med avtorji so tudi trije sodelavci naše Višje strokovne šole: dr. Blanka Vombergar, Marija Horvat in stanko Vorih. Vse dobrote v knjigi so nastale v delavnicah našega Izobraževalnega centra Piramida.

Več

Sodelovanje na božično kulinaričnem vrtiljaku 2019

17. in 18. decembra 2019 smo s študentkami 2. letnika sodelovali na božično kulinaričnem vrtiljaku – CAFOODFEST – v organizaciji Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem iz Maribora. Na platoju prenovljene Cafove ulice smo obiskovalcem ponujali naše izdelke – medenjake, potice, domače klobase …

Več

Strokovna ekskurzija 1. letnikov po avstrijskih podjetjih

Prvi strokovni ogled so imeli v družinskem podjetju Golles v Riegerburgu, ki proizvaja kise in žganja. Tam so  predstavili  tehnologijo pridelave žganja in kisa  ter razvoj in vizijo podjetja. Nato je sledil ogled proizvodnje mesnih izdelkov Vulcano Schinkenmanufaktur iz Auersbacha.  Pri tem ogledu je prav tako bil predvajan film o podjetju ter njihovih ciljih, sam […]

Več

Zaključek projektnega dela študentov 1. letnika

10. decembra so študenti 1. letnika rednega študija predstavljali rezultate projektnega dela pri predmetu Ekonomika in management podjetij. Projekt so poimenovali “Skrivnosti mladosti”. Pri tovrstnem delu gre za drugačen način usvajanja predpisanih vsebin, saj so predavateljica in študenti le-te  obdelali preko razvoja novih izdelkov. Obiskovalci smo tako lahko videli in tudi poskusili napitke za vitalnost […]

Več

Pridobivanje soli – Nin na Hrvaškem

Predavateljici Višje strokovne šole mag. Neva Malek in Vesna Poštuvan sta bili en teden v mesecu avgustu 2018 na usposabljanju v podjetju Solana Nin v Ninu na Hrvaškem. Glavni namen usposabljanja je bil spoznavanje pridobivanja soli, seznanitev z različnimi tipi soli in kontrolo kakovosti ter različnimi analizami soli.

Več

Japonski mojstri pri izdelavi ajdovih rezancev “soba”

V četrtek, 30. novembra 2017, je na IC Piramida Maribor 16 japonskih mojstrov na enourni demonstracijski delavnici prikazalo skrivnostne postopke izdelave ajdovih rezancev »soba«,  ki so zaščiteni skupaj z drugimi tradicionalnimi jedmi pri UNESCO kot nesnovna kulturna dediščina. V posodah pripravljajo in mesijo testo, nato ga valjajo s posebnimi valjarji in režejo s posebnimi noži […]

Več

Zlato priznanje na Svetovnem kongresu konoplje

Med 12. in 15. oktobrom 2017  je v Ljubljani potekal Svetovni kongres industrijske konoplje (WHC17), že šesti po vrsti. Kongres je postregel z dobrimi predavanji, ki so izhajala iz prakse za prakso. Na kongresu je predavala tudi naša predavateljica Višje strokovne šole – mag. Neva Malek, ki je govorila o prehranski vrednosti konoplje in možnostih […]

Več

Poročilo o projektu “ZELENO JE ZDRAVO”

pri predmetu EMP v študijskem letu 2016/17 – redni študij   Življenje je omejeno, “normalnosti” prilagojeno. Kar je zate normalno, zame ni. Kar je meni normalno, tebi ni. Če dan danes ne boš nor, ne boš preživel! Če ne boš preživel, boš zaman utrip trpel. Če bežiš, se sedanjosti ne prepustiš, srce se zruši, gre […]

Več

3.TEKMOVANJE KBTŠ

Vabimo na 3. tekmovanje Konzorcija biotehniških šol Slovenije, ki bo letos potekalo 20. aprila 2017 na BC Naklo in nosi naslov MLEKO – NA STIČIŠČU MED TRADICIJO IN SODOBNIMI TRENDI. V priloženih dokumentih je razpisna dokumentacija (Uvod, Strategija, Pravila, Razpis in Tehnična navodila). UVOD – Tekmovanje KBTŠ – 2017 1 STRATEGIJA – Tekmovanje KBTŠ – 2017 […]

Več

Nove ideje za izdelke

Študenti 2. letnika so pri vajah pri predmetu Prehrana z gastronomijo in kulinariko razvijali nove ideje za izdelke – potice s proseno, koruzno, ajdovo, pirino in ječmenovo moko ter nadevi iz korenja, kokosa, maka in gozdnih sadežev, …  

Več