Štuži št. 12 (2017)
12 – Štuži, maj 2017
12 – Štuži, maj 2017
11 – Štuži, maj 2016
10 – Štuži, maj 2015
pri predmetu EMP v študijskem letu 2016/17 – redni študij Življenje je omejeno, “normalnosti” prilagojeno. Kar je zate normalno, zame ni. Kar je meni normalno, tebi ni. Če dan danes ne boš nor, ne boš preživel! Če ne boš preživel, boš zaman utrip trpel. Če bežiš, se sedanjosti ne prepustiš, srce se zruši, gre […]
Vabimo na 3. tekmovanje Konzorcija biotehniških šol Slovenije, ki bo letos potekalo 20. aprila 2017 na BC Naklo in nosi naslov MLEKO – NA STIČIŠČU MED TRADICIJO IN SODOBNIMI TRENDI. V priloženih dokumentih je razpisna dokumentacija (Uvod, Strategija, Pravila, Razpis in Tehnična navodila). UVOD – Tekmovanje KBTŠ – 2017 1 STRATEGIJA – Tekmovanje KBTŠ – 2017 […]
Študenti 2. letnika so pri vajah pri predmetu Prehrana z gastronomijo in kulinariko razvijali nove ideje za izdelke – potice s proseno, koruzno, ajdovo, pirino in ječmenovo moko ter nadevi iz korenja, kokosa, maka in gozdnih sadežev, …
V prilogi je članek iz revije Mlinarstvo in pekarstvo o uspešnem delu naših kolegov iz šole dr. Blanke Vombergar, Marije Horvat in Stanka Voriha. Ob sodelovanju prof. dr. Ivana Krefta iz Inštituta za nutricionistiko iz Ljubljane so pripravili knjigo o prosu. Knjiga PROSO/MILLET je izšla junija 2016 pri založbi Kmečki glas. Mlinarstvo in pekarstvo
Študenti 2.letnika VSŠ vsako leto spomladi pri predmetu Zakonodaja zagotavljanje kakovosti in nadzor skupaj s predavateljicama na višji šoli Vesno Poštuvan in Marijo Sraka obiščejo državni zbor RS, kjer se seznanijo z delom poslancev državnega zbora, postopki sprejemanja zakonodaje in predpisov in si zgradbo in prostore DS tudi ogledajo. Na sliki je utrinek iz […]
V priponki najdete glasilo šteudentov Štuži. Glasilo študentov_Štuži maj 2015
V okviru laboratorijskih vaj pri predmetu Prehrana z gastronomijo in kulinariko so študentje 2. letnika oblikovali srca iz testa. Veliko različnih načinov in tržnih pristopov je povezanih s srci in Valentinovim. Oblikovanja iz testa in ponudba teh vrst izdelkov je lahko ena od priložnosti za ročno izdelano darilo.
Študentje 2. letnika Višje strokovne šole so pri vajah iz predmeta Prehrana z gastronomijo in kulinariko v torek, 13. januarja 2015 povezovali tradicijo s sodobnimi trendi v prehrani. Pripravili so nekoliko drugačne potice, kot jih poznamo, in sicer: koruzne, prosene, ajdove in tatarske ajdove potice z različnimi nadevi ter jih senzorično ocenili. Ugotovili so, da […]
Študentje 1. letnika rednega študija živilstva in prehrane so v sklopu predmeta Ekonomika in management podjetij pod mentorstvom predavateljice mag. Marlene Vinter 16. decembra 2014 predstavili projekt SLADKO ZDRAVJE. V okviru projekta so obravnavali 4 teme, celiakijo, čaje, čokolado in jabolka. V okviru vsake teme so izdelali več zanimivih inovativnih izdelkov. Na javni prireditvi so […]
Na višji strokovni šoli smo razvijali testenine iz navadne in tatarske ajde. Poskušali smo pripraviti testenine s čim večjim deležem ajdove moke. V priloženih slikah boste našli tudi testenine s 75 % tatarske ajdove moke. Testenine iz navadne in tatarske ajdove moke je izdelovala Nataša Pem. Razvoj ajdovih testenin smo predstavili novembra 2013 v karlovcu […]
Višja strokovna šola IC Piramida Maribor je objavila NAJ PODJETJE za leto 2013. Letos je to Dom Danice Vogrinec Maribor ter OŠ Oskarja Hudalesa Jurovski dol. NAJ PODJETJE 2013 NAJ PODJETJE 2013 OŠ Jožta Hudalesa
Komisija za priznanja je izbrala 2 diplomski nalogi 2 študentk diplomantk (eno iz področja Prehrane in drugo iz področja Živilstva) in svojo izbiro utemeljila z naslednjim: Sabina BRAČIČ za diplomsko nalogo PREHRANA PRI CHRONOVI BOLEZNI Za zanimivo raziskavo in osebni prispevek k smernicam za prehranjevanje pri tej bolezni. Diplomantka je v svoji diplomski nalogi prispevala […]
Študentje 1. letnika rednega študija živilstva in prehrane so v sklopu predmeta Ekonomika in management podjetij predstavili idejo o izdelavi izdelkov iz orehov in kostanjev, razvili svoj recept za kostanjev liker, kostanjevo marmelado, izdelali svoje orehovo olje ter predstavili KOREH, piškot iz orehov in kostanjev. Projekt je bil javno predstavljen 18. decembra 2012.
Študentje 1. letnika rednega študija živilstva in prehrane so v sklopu predmeta Ekonomika in management podjetij predstavili več izdelkov iz sadja in zelenjave za otroke. Ob tem so se učili podjetništva, razvijanja idej, timskega dela ter javnega nastopanja. Okusili smo več njihovih izdekov, ki so jih javno predstavili decembra 2011.
Študentje 2. letnika rednega študija živilstva in prehrane so MARCA 2011 pripravili zanimiv projekt skupaj z Radensko d. d. iz Radencev. V okviru predmeta Tehnologija rastlinskih živil so pod mentorstvom Zdenke Masten razvijali ideje in pripravili kruhe ter slaščice z mineralno vodo Radenska. Ob tej priložnosti so nas obiskali tudi predstavniki iz Radenske in dogovorili […]
Študentje 1. letnika rednega študija živilstva in prehrane so v sklopu predmeta Ekonomika in management podjetij predstavili nekaj kmetij, njihovo vizijo, razvoj ter produkte. Projekt je potekal od oktobra do decembra 2009.
Marca 2008 so študentje 2. Letnika živilstva in prehrane v sklopu predmeta Tehnologija rastlinskih živil predstavili projekt Ingver in njegova simfonija. Verjetno ni potrebno posebej poudarjati, da so ustvarili veliko različnih izdelkov in pijač z ingverjem. Ustvarjalni študenti so delali pod mentorstvom Zdenke Masten.