Oktobrsko Sladko druženje smo, čeprav v toplem poznem popoldnevu, preživeli ob Tobijevem šporhertu. Tokratna gostja Irena Porekar Kacafura – konservatorsko-restavratorska svetnica iz Pokrajinskega muzeja Maribor nam je na slikovit način predstavila nekdaj uspešno podjetje Tobi iz Bistrice ob Dravi,  ki je po 2. svetovni vojni uspešno prodiralo na domači in tudi zahodni trg  s svojimi štedilniki in inovativnimi idejami v designu. Verjetno je  malokdo od obiskovalcev vedel, da se je proizvodnja štedilnikov pod blagovno znamko Gorenje pričela s prenosom Tobijeve tehnologije. Posledica prenosa znanja in izkušenj iz bližine Maribora v Gorenje je bilo počasno propadanje podjetja, ki se ga danes, na žalost, spominjajo le še redki.

Obiskovalci so lahko poskusili ajdov kruh s suhimi slivami, ki ga sicer nismo spekli v Tobijevem šporhertu. Smo pa želeli z njim poudariti kanček naše prehranske dediščine (uživanje ajde in sliv ima na slovenskem dolgo tradicijo), tako kot bi lahko rekli, da je Tobijev šporhert del naše industrijsko-gospodinjske, žal premalo poznane, dediščine.

Z gostjo se je pogovarjala Neva Malek.