12. septembra 2017 je IC Piramida Maribor obiskal japonski veleposlanik nj. eksc. gospod Keiji Fukuda. Veleposlanika sta spremljala njegova soproga gospa Akemi Fukuda ter gospod Hironao Ohashi, prvi sekretar, vodja sektorja za odnose z javnostmi in kulturo.
Sprejeli so jih: Davorin Urih, direktor IC Piramida Maribor in ravnatelj Srednje šole za prehrano in živilstvo, dr. Blanka Vombergar, ravnateljica Višje strokovne šole in dr. Alenka Hmelak Gorenjak, vodja MIC-a. Na sprejemu so sodelovali še: Polonca Leskovar Mesarič, mednarodna koordinatorka, Stanko Vorih in Marija Horvat, strokovnjaka za izdelavo ajdovih izdelkov. Pridružil pa se je tudi zunajnji sodelavec akademik dr. Ivan Kreft.
Sodelovanje šole z japonskimi strokovnjaki in znanstveniki, ki delajo na področju ajde, poteka že več kot 10 let.
Japonski veleposlanik je želel spoznati našo šolo in naše delo na področju razvoja ajdovih izdelkov. Hkrati je najavil 15-člansko delegacijo japonskih mojstrov izdelave ajdovih rezancev, ki nas bodo obiskali konec novembra oz. v začetku decembra.
Gostom smo predstavili delo na šoli, razkazali pekarske in slaščičarske delavnice ter predstavili izdelke iz navadne in tatarske ajde, ki jih delamo na šoli. Predstavili smo jim tudi knjigo AJDA/BUCKWHEAT, ki je izšla pri Založbi Kmečki glas in je plod dela šolskih strokovnjakov v sodelovanju s prof. dr. Ivanom Kreftom z Inštituta za nutricionistiko.
Člani japonske delegacije so poskusili ajdove izdelke: čaj iz tatarske ajde, ajdove kekse, palčke, kruh, pletenke in ¨krapec¨.
Obisk so zaključili navdušeni nad našim dobrodošlim sprejemom, pogostitvijo in delom na področju ajdovih izdelkov.