V okviru projekta Erasmus+ KA1 2018-2020 smo se učitelji Srednje šole za prehrano in živilstvo od 21. do 23. novembra 2019 podali v Beograd. Obiskali smo našo partnersko Hemijsko-prehrambeno tehnološko školo Beograd, kjer nas je sprejela ravnateljica Nataša Parezanović s sodelavci. Predstavili so nam šolo in njihove delavnice za pouk pekarstva in mesarstva ter nas pospremili do svojih socialnih partnerjev – hotela Crowne Plaza, mesne proizvodnje Famis in Famoso, v katerih njihovi dijaki opravljajo prakso. Z njihovim učiteljem zgodovine Vitomirom Stankovićem smo si ogledali delček znamenitosti Beograda, ki nas je vse očaral. Obiskali pa smo tudi izjemno zanimiv sejem “Etno hrana i piće”, na katerem je vsak našel kaj za svoj okus – mesne proizvode, sladice, ajvar, vloženo zelenjavo, začimbe, suho sadje, tradicionalno žganje in vino, sokove, marmelade, izdelke domače obrti…

Preživeli smo krasno strokovno ekskurzijo, s katero smo utrdili sodelovanje z našo partnersko beograjsko šolo, spoznali njihovo živilsko stroko, obogatili znanje o bogati kulturni dediščini Beograda ter se dogovorili o sodelovanju v prihodnje.

Foto: Mojca Šumandl.