Gost novembrskega Sladkega druženja je bil akademik prof. dr. Ivan Kreft, odličen poznavalec in ambasador uporabe navadne in tatarske ajde.

V sproščenem vzdušju smo z njim spoznavali in na novo odkrivali ajdo od A do Ž, ne samo v besedi, temveč tudi preko številnih fotografij, ki jih je akademik Kreft zbral na svojih potovanjih in popotovanjih po poteh ajde. Če smo mogoče mislili, da ajdove žgance poznamo in uživamo samo pri nas, smo včeraj spremenili mnenje, saj jih poznajo in uživajo tudi na Japonskem. Kakor nam je povedal akademik Kreft, tudi precej Japoncev verjame, da prepoznavnost in uživanje ajdovih žgancev ne seže kaj dosti preko meja njihove države.

Seveda žganci niso edina jed, ki se jo da pripraviti iz ajde. Ob ajdovi kaši, ki jo lahko uživamo samostojno ali kombiniramo z drugimi živili na skoraj tisoč in en način, so tukaj še ajdovi rezanci, tako priljubljeni  v azijskih deželah. Pa ajdov kruh, pa različno pekovsko in slaščičarsko pecivo, pa ajdov med, pa …

Visoka vsebnost antioksidantov, odlična biološka vrednost beljakovin, za organizem ugodna škrobna sestava in odsotnost glutena so dobri razlogi, ki bi nas morali prepričati, da je koristno pogosteje uvrščati ajdo v vsakodnevni jedilnik.

Da pokažemo, da lahko ajdo tudi “pijemo” smo poskrbeli na IC Piramida, saj smo zbranim ponudili čaj, pripravljen iz semen tatarske ajde. Poskusili pa smo tudi vzorec piva Special 03 iz Laškega z dodatkom tatarske ajde.

Pogovor z gostom je vodila Neva Malek.

Kreft_slika