IMG063

Medtem, ko sta dijaka švedske Ester Mosessons gymnasium iz Götenborga v Sloveniji nabirala izkušnje, smo štirje učitelji Srednje šole za prehrano in živilstvo ‑ Zdenka Masten, Jenny Mulaosamnović, Midhat Mulaosmanović in Neva Malek ‑ en teden preživeli z njihovimi učitelji.

Srednja šola Ester Mosessons gymnasium leži tik ob pristanišču, na področju, kjer so nekoč gradili ladje. Zgrajena 1991 leta in sodobno opremljena nudi prostor za izobraževanje približno 500 dijakom, ki lahko izbirajo med različnimi triletnimi programi: pek/slaščičar, mesar, kuharstvo in gostinstvo. Za razliko od slovenskega izobraževalnega sistema, ki ločuje med poklicema pek in slaščičar, švedski izobraževalni sistem ne ločuje med obema, kar v praksi pomeni, da so dijaki po opravljenem zaključnem izpitu usposobljeni tako za delo v pekarstvu kakor tudi v slaščičarstvu.

Švedski gostitelji so nam pripravili zanimiv program, saj smo, med drugim, z dijaki in njihovimi učitelji prakse preživeli kar nekaj ur v pekovskih/slaščičarskih delavnicah in neposredno odkrivali, kako pri njih poteka izvajanje praktičnega pouka. Pri tem smo si bili enotni, da tudi naši dijaki dosegajo primerljive standarde praktičnih znanj glede na svoje švedske vrstnike.

Enotni pa smo si bili tudi glede jezika ‑ švedski jezik je pretežak, da bi ga lahko vsaj malo doumeli v enem tednu, čeprav smo se kar hitro naučili nekaj osnovnih besed. Še posebej ljuba nam je postala beseda »Fika«, ki jo Švedi prav obožujejo. A ne veste, kaj pomeni »Fika«? Pri prevodu vam bo gotovo pomagala ena od spodnjih slik.

Seveda vsaka izmenjava daje tudi priložnost za nekaj prostega časa in raziskovanja. Mi smo raziskali švedsko obmorsko vas Fjällbacko, katero je oboževala znana igralka Ingrid Bergman in v katero je znana švedska pisateljica kriminalnih romanov ‑ Camilla Lackberg – vpletla kar nekaj umorov in napetih zgodb.

Obisk je bil omogočen s pomočjo sredstev, pridobljenih preko programa Erasmus+ . erasmusmlynas-baltame-fone[1]

IMG246

 

IMG212IMG139