Naše dijakinje 2. letnika SPI, program slaščičarstvo, so del svoje delovne prakse pri delodajalcu (PUD) preživele v Avstriji v okviru projekta Erasmus+ KA1. Laura, Sara in Tina so tako od 7. do 27. novembra 2022 delale v pekarni in slaščičarni Szihn na Dunaju, Ula in Urška pa v slaščičarni in pekarni Backhouse Annamühle v Badnu. Na začetku jih je spremljala tudi učiteljica Saša Berlič, ki jim je olajšala prve dni v tujini in jih pospremila na prakso.
Dijakinje so se na praksi veliko naučile, dobile nove izkušnje in znanja ter postale bolj samozavestne.
O svoji mednarodni izkušnji so napisale:
“Ko smo prišle na Dunaj, so nam prvo predstavili pekarno Szihn, nato pa študentski dom. Ta dan smo si tudi ogledale, kaj vse imamo v bližini, ter šle ven jest, saj nismo imele posod, ter pribora… Naslednji dan smo ob 6:30 v pekarni zajtrkovale ter nato ob 7:00 začele z delom, ostale dni pa smo začele že ob 6:30 ter končale delo ob 13:00, najkasneje 13:30. Tina in Laura sta bile v slaščičarni in pekarni, Sara pa je bila prve dni spredaj v postrežbi in prodajalni. Po nekaj dneh se jima je Sara tudi pridružila v proizvodnji. Zmenjeno smo imele, da se bosta Tina in Laura vsaki teden zamenjale, tako da je ena bila en teden pri pekih, druga pa pri slaščičarjih. Ker to ni delovalo, je Tina ostala pri pekih in ko je prej končala prišla k Sari in Lauri v slaščičarno, kjer smo okraševali krofe, delali Punchkrapfen, iz testa izdelovali kostanje…Tina pa je pri pekih izdelovala makove pletenke, čokoladne crosone, skutine žepke, cimetove polžke… Vmes je tudi katera od nas morali iti pomagat kekse dekorirat ter pripravljat narezke za sendviče, katere jih vsaki dan prodajajo tudi v pekarni. Trije tedni so zelo hitro minili in res, da sta Tina in Laura imele zelo težave z jezikom, smo vseeno zmogle in smo na nas zelo ponosne, da smo si upale narediti tako veliki korak, kar se tiče prakse v tujini”. Sara, Tina in Laura
“Najino prakso v Badnu sva začeli opravljati 8.11.2022. V Baden sva prispeli 7.11.2022 z prevoznikom GoOpti. Z nama pa je šla profesorica Saša Berlič. Ona je živela na Dunaju ne daleč stran od ostalih deklet. Prvi dan nas je pričakal gospod Erle, ki nas je kasneje razvozil po nastanitvah. Prvič je šla z nama domov tudi profesorica, da so se spoznali in nato je odšla nazaj proti Dunaju z gospodom Erletom. Prvi dan nama je gospa Gabi pokazala, kje je avtobusna postaja in razkazala mesto. Živeli sva v stanovanju zraven njene hiše v kraju Bad Vöslau. Z nama je prvi dan odšla na delo z avtobusom, kjer nama je še enkrat pokazala pot do pekarne in slaščičarne Backhouse Annamühle, kjer sva delali. Vsi so bili do naju zelo prijazni in so nama vse pokazali ter povedali, kaj morava delati. Veliko smo se tudi zabavali in smejali. Zahvalili bi se gospe Gabi in njenemu možu Petru, ki sta naju peljala v vinoteko na večerjo in v picerijo ter dvakrat na Dunaj z vlakom. Prvič nama je gospa Gabi razkazala mesto Dunaj, drugič pa smo šle na božični sejem, ko sva lahko še ponoči videli mesto obsijano zlučkami. Sami sva šli tudi na božični sejem v Baden. Poleg Dunaja naju je gospa Gabi peljala tudi malo v naravo med vinograde in na bližnji hrib. Med vikendom, ko nisva delali, sva si še sami malo ogledali Baden. V nedeljo, 20.11.2022, naju je na kosilo povabila šefova mama. Bilo je lepo spoznati tako prijetne in odprte ljudi. Zadnji dan na delu so naju zelo presenetili z velikim darilom. Zelo sva veseli, da sva lahko bili del tako velikega in srčneg podjetja, v katerega se bova z vesejem še vrnili. Velika zahvala gre tudi šefu Manfredu, ki naju je vsako jutro pričakal z nasmehom. Ljudje, s katerimi sva delali, so naju naučili narediti veliko novih sladic in tehnik ter pekovskega peciva. Naučili sva se tudi nekaj nemških besed. To izkušnjo priporočava vsakemu, saj se naučiš živeti sam in skrbeti zase. Trije tedni so minili zelo hitro. In JA, izkušnjo bi še enkrat ponovili.” Ula in Urška