Dijakinje 5. a – Evelyn, Klara, Nina in Patricija – so bile od 23. januarja do 7. februarja 2023 v Göteborgu na Švedskem, kjer so se v okviru projekta Erasmus+ izpopolnjevale v dveh švedskih podjetjih in nabirale mednarodne izkušnje s področja živilstva, prehrane in kulturnih znamenitosti. Po na Švedsko jim je olajšala tudi Natalija Fras iz naše učne prodajalne, ki je poskrbela, da so se dijakinje lažje vključile v tamkajšnje okolje in bolj sproščeno spoznavale tamkajšnje značilnosti.

Naša pot se je začela 23.1.2023 v zgodnjih jutranjih urah. Z Go Optijem smo se odpeljale na dunajsko letališče, kjer nas je že čakalo letalo. Po dobrih dveh urah leta smo prispele na Švedsko v Göteborg. Na letališču smo prevzele svojo prtljago in se z avtobusom odpeljale do središča mesta Göteborg. Tam nas je že čakala kordinatorka Maria, ki nas je popeljala po mestu in kasneje pospremila še do našega hostla v Kvibergu. Drugi dan smo šle pogledat podjetja, kjer smo opravljale prakso, in njihovo srednjo šolo. Evelyn in Nina sva šli v Brogyllen, to je manjša slaščičarna in pekarna, v kateri pripravljajo večinoma značilne švedske sladice. Delali sva z starejšim pekom po imenu Bengt, ki naju je res ogromno naučil. Največkrat sva pekli crosante ter ogromno drugih zanimivih švedskih slaščic. Od njih sva dobili res ogromno znanja in novih nepozabnih izkušenj. Klara in Patricija pa sta svojo prakso opravljali v MrCake, katerega lastnik je svetovno znani šef Roy Fares. Klara je svoje znanje nadgrajevala z delom v slaščičarni. Patricija pa se je preizkusila v pekarstvu. Obe sta se res ogromno naučile in z svojim delom in novim znanjem bili več kot zadovoljni. Svoje popoldneve smo preživljale z raziskovanjem mesta in ogledovanjem muzejev. Prvi teden nam je družbo delala Natalija Fras, ki je bila naša spremljevalka. V njeni družbi smo res uživale in si skupaj ogledale kar nekaj zanimivih stvari. Ne bi si mogle zaželeti boljše spremljevalke. Ogledale pa smo si kar pet muzejev, najbolj sta nam bila všeč Gothenborg City museum in Goteborg natural history museum. Veliko časa smo preživele tudi v starem delu mesta, ki ga z besedami ne moremo opisati, ker je res prečudovit. Ker pa se vse lepe stvari enkrat končajo, je po šestnajst dneh tudi za nas napočil čas, da se vrnemo domov. Švedska nam je dala res ogromno novih izkušenj, od drugačnega načina življenja vse do novega slaščičarskega in pekarskega znanja. Na koncu bi se rade zahvalile projektu Erasmus, ki nam je omogočil to nepozabno življenjsko izkušnjo.