Dijakinje 4. in 5. letnika so bile od 21. februarja do 5. marca 2022 na delovni praksi v Salamanci v Španiji v okviru projekta Erasmus+ KA1. Na začetku jih je spremljal tudi učitelj praktičnega pouka pekarstva Stanko Vorih, ki jim je bil v pomoč pri potovanju in prvih dneh daleč od doma.

Dijakinje so delo oprvljale v španskih slaščičarnah, kjer so sodelovale pri izdelavi tradicionalnih španskih sladic in pekovskega peciva, spoznavale so mesto Salamanca, ki slovi po bogati kulturni dediščini in uživale v utripu španskega mestnega okolja.

Svojo mednarodno izkušnjo so tudi zapisale:

Dijakinje Eva, Lejla in Nika iz 5.a ter Ema iz 4.a, smo se 21. 2. 2022 v ranih jutranjih urah odpravile na potovanje v mesto Salamanca na severo-zahodu Španije. Na poti nas je prvi teden pospremil učitelj praktičnega pouka Stanko Vorih.

Na mestni železniški postaji, kamor smo prispele okoli 16. ure, nas je pričakala koordinatorka Rosa.

Prvi dan smo se takoj odpravile k naši nastanitvi pri gospe Belindi, kjer smo se spočile in se pripravile na naslednji dan. Drugi dan smo malo same raziskale bližnjo okolico poleg stanovanja, tisti večer pa smo šli vsi z gospodom Vorihom in gospo Roso na ogled mesta, kjer smo tudi spoznale posebnost v španskih pivnicah: ob pivu dobiš zastonj prilogo (tapas), izbor je velik, od morskih sadežev do sušenih svinjskih ušes in lic. Prvi dve dijakinji sta si prav tako že na hitro pogledali svoje slaščičarne, kjer bi se opravljala praksa.

Naslednje dni smo se večkrat samostojno po delu tudi odpravile v mesto, posebej do srca Salamance, Plaze Mayor, ki je znana kot najlepši glavni trg v Španiji. V njej in njeni okolici smo odkrivale ogromno lokalnih restavracij in  kavarn, obiskale smo nekaj trgovinic in posebnosti. Navdušene smo bile nad briljanco mesta in konstantnega zlatega sija, ki ga je oddajalo. Prvo soboto smo se odpravile zjutraj z vlakom na pot v prestolnico Madrid. Tam smo takoj prispele ob kraljevi palači (Palacio Real de Madrid). Obiskale smo največji muzej v Madridu Museo Del Prado. Tam smo videle dela velikih evropskih umetnikov kot Goya, Durer, Bosch, Velazquez in Tizian. Po ogledu muzeja smo šle na kosilo in smo se kar kmalu odpravile nazaj v Salamanco. Šele drugi teden smo začele bolj raziskovat druge dele mesta. Odkrile smo širok izbor Carnerij – torej mesarij z gorami pršuta in šunke. Obiskale smo knjižnico v Casi de Las Conchas, ogledale smo si katedralo, najstarejšo univerzo v Evropi in veliko zanimivosti, ki se skrivajo v Salamanci.  Vsaka je delo opravljala posamezno v svoji slaščičarni. Pripravljale smo vse od klasične španske kuhinje, portugalske kuhinje do ameriških sladic. Posebej so nam bili všeč portugalski crossainti, jajčna sladica – pastel de nata, ameriški peanut -butter cookiesi, španski churrosi s čokolado, tradicionalna salamanška pita, Hornazo in mnogo več. Drugi teden smo zaključile naš izlet z obiskom cerkvenega zvonika, muzeja v vili Casi Lis, v kateri smo si ogledale razstave iz obdobja Art Nouveau in Art Deco, čudovite skrite Salamanške vrtove ter še po nakupih za spominke, ki nas bodo za vedno spominjali na čudovit čas, ki smo ga preživele v mestu Salamanca. Izmenjava je bila čudovita izkušnja za katero smo skrajno hvaležne.”