Katja Jelen in Aleks Leopold, dijaka 3. letnika Srednje šole za prehrano in živilstvo na IC Piramida Maribor sta od 1. do 29. septembra 2018 na delovni praksi v kraju Malinska na otoku Krk na Hrvaškem. Prvi teden se jima je pridružil tudi učitelj praktičnega pouka slaščičarstva Aleš Prapertnik. Delo opravljata v tamkajšnjem hotelu, kjer velikokrat sodelujeta tudi pri delu v kuhinji. Popoldneve pa preživljata v mestu ali na plaži. Ob koncih tedna ju obiščejo tudi njune družine in prijatelji.

Katjin prispevek s Krka:

Pozdravljeni.

Med tednom vstanem ob 6:30. Ob 6:50 se odpravim proti hotelu. 7:00 začnem s prakso, zajtrk imam kar v hotelu. Zjutraj se ponavadi najprej razrežejo biskvitna peciva oz. rezine. Potem pa se pripravi še ostalo pecivo za zvečer oz. za drugi dan. Na primer spečejo se biskviti ter naredijo kreme (ponavadi so iz praška). Delamo tudi princeske, razne pite, jabolčne, višnjeve zavitke, orehove rogljičle itd. Malico imam med 10 in 11:30. Po malici slaščičarka Sanela naredi čisto preproste torte ali speče biskvit. Ko je pečen, ga prelije s čokolado ter torto okrasi. Jaz ji med tem pomagam npr. pri pomivanju posode, lomljenju jajc…. Med 13.00-13:30 se ponavadi začne delavnica čistiti. Obrišejo se vse delovne površine, vsi stroji nato pa začnemo s čiščenjem tal. Ob 14. uri zaključim s prakso.

Popoldne preživim na plaži. Večerjo imam med 17:30-18:30. Po večerji grem ponavadi na kratek sprehod. Po sprehodu še ostanem pri hotelu, pogledam film nato pa se odpravim proti sobi. Spat grem med 23.00-23:30.

S to prakso sem dobila nove izkušnje ter spoznala način dela v hotelu.

Aleks pa je o svoji izkušnji zapisal:

Med tednom se zbudim ob 8:00, nato imam zajtrk ter se ob 8:50 odpravim iz hotela na delovno mesto. Z delom začnem ob 9:00. V hotelu so vsi zelo prijazni in mi takoj vse razložijo in pokažejo, če česa ne vem. Na praksi delam različne jedi, kot so pizze, jedi iz žara itd. Z delom končam ob 17h, včasih pa tudi prej. Ko pridem domov, grem na kosilo, nato pa po navadi ostanem v hotelu, včasih pa grem tudi malo pogledat po mestu.

Komaj čakam, da pridem domov med svojce. Dobil sem izjemno izkušnjo, se veliko naučil, utrdil hrvaški jezik ter dobil nekaj novih prijateljev.