Inštitut za nutricionistiko že od leta 2014 vsako leto razpisuje natečaj za najbolj inovativna živila. Namen projekta je spodbujati kreativnost slovenskih proizvajalcev živil pri razvoju novih inovativnih živil ali preoblikovanju obstoječih živil, da bi dosegli ugodnejšo prehransko sestavo, prijaznost potrošniku ali druge cilje. Osnovna cilja projekta sta ozaveščati potrošnike, da bi lažje prepoznali nova oz. izboljšana živila in spodbujati gospodarstvo pri razvoju živil, predvsem takšnih z ugodnejšo hranilno sestavo. Projekt se v celoti financira iz sredstev Inštituta za nutricionistiko in Ministrstva za zdravje.

Danes, 17. februarja 2021, je Inštitut za nutricionistiko razglasil najbolj inovativna živila leta 2021. Gre za živila, proizvedena v Sloveniji in uvedena na tržišče v zadnjem letu.

Izobraževalni center Piramida Maribor je prejel za pirin polnozrnati kruh posebno nagrado Inštituta za nutricionistiko za inovativnost v skupini izdelkov izobraževalnih institucij.

V obrazložitvi nagrade je zapisano: »V pirinem polnozrnatem kruhu prevladuje pirina polnozrnata moka, okus pa je zaokrožen in obogaten z dodatkom ajdove in konopljine moke. Kruh je bogat vir vlaknin in vsebuje manj soli kot je to običajno za kruhe, zato je še posebej primeren za vse, ki želijo zmanjšati količino soli v svoji prehrani. Za uravnoteženje manj slanega okusa je domiselno uporabljen ječmenov slad. Kruh je narejen brez dodajanja aditivov, v tehnološki postopek pa je vključen podaljšan čas kvasne fermentacije. Kruh so pripravili na IC Piramida Maribor in ga prodajajo v lastni prodajalni.«

Z nagrado je IC Piramida dobili tudi pravico do uporabe znaka, ki ga lahko uporabljamo pri promociji. Pri razvoju sta sodelovala mag. Neva Malek, ravnateljica Višje strokovne šole in Stanko Vorih, učitelj pekarstva.

Pred razglasitvijo smo morali pripraviti tudi videoposnetek z osnovnimi informacijami. Najdete na na povezavi https://www.youtube.com/watch?v=Lnog2RR2vv4&feature=emb_logo. 

Ker je šolska prodajalna ta teden zaprta, bo kruh v naši prodajalni ponovno možno kupiti 24. in 26. februarja 2021.

Kdo so ostali nagrajeni izdelki si lahko preberete na https://www.nutris.org/inovativna-zivila/novice/rezultati-izbora-najbolj-inovativnih-zivil-leta-2022.