Priznanje NAJ MENTOR/NAJ MENTORICA se podeljuje vsako leto mentorju predavatelju, ki je imel v tekočem študijskem letu na dan podelitve diplom največje število mentorstev za diplome, torej največ študentov diplomantov.

NAJ MENTORICA ZA ŠTUDIJSKO LETO 2016/2017

je KSENIJA EKART, univ. dipl. ing. živilske tehnologije

Ksenija Ekart je bila do sedaj mentorica pri 21 diplomskih nalogah. V študijskem letu 2016/17 je bila je mentorica TREM diplomantom, od tega dvema nagrajenima diplomantoma.

Je predavateljica za predmetna področja prehrane, dietetike in tehnologije in organizacije prehranskih obratov. Zaposlena je v Univerzitetnem kliničnem centru v Mariboru, v oddelku za prehrano in dietetiko. Na šolo prihaja kot predavateljica iz prakse. Ima veliko strokovnih izkušenj pri načrtovanju prehrane za vse kategorije prebivalcev, s pripravo različnih diet, organizacijo prehrane ter tudi športno prehrano.

Njeni diplomanti so se ukvarjali z mešano prehrano dojenčkov, s prehranskimi navadami otrok v vrtcih, v osnovni šoli (na primer v prvi triadi, zadnji triadi), s prehrano osnovnošolskih otrok in vplivu medijev, preučevali prehrano starostnikov v domovih za starejše (npr. v domu Šmarje pri Jelšah, v Izlakah, na Fari), se  učili prehranske oskrbe vegetarijanke v domu starejših, pripravljali načrte za sladkorno in žolčno dieti v domu starejših, raziskovali so prehrano otrok z intoleranco na gluten, spremljali prehrano hospitaliziranih otrok z intoleranco na laktozo, preučevali prehrano pri Chronovi bolezni, prehrano bolnikov s spremenjeno konsistenco hrane, prehrano pri fenilketonuriji ter ugotavljali prehranske navade oseb z motnjo v duševnem razvoju. Ugotavljali so tudi količino soli v malicah osnovnošolcev, senzorične lastnosti hrane pri različnih tehnoloških postopkih in se dotaknili zavržene hrane pri bolnikih.

Ksenija Ekart je tudi članica strateškega sveta Višje strokovne šole in članica študijske komisije na višji šoli. Vsako leto sprejme več študentov na praktično izobraževanje v bolnišnico in kot mentorica v podjetju skrbi za njihov strokovni napredek.

Sodeluje tudi z več našimi diplomanti, ki so zaposleni v UKC Maribor in spadajo v krog njenih najožjih sodelavcev.

Ksenija Ekart je tudi naša bivša sodelavka, saj je bila nekaj časa zaposlena tudi na šoli. Prav zato šolo dobro pozna, mi pa njo in z njo zelo dobro sodelujemo tudi sedaj.

Gospe Kseniji Ekart iskrene čestitke k nazivu najmentorica za študijsko leto 2016/17 v imenu Višje strokovne šole IC Piramida Maribor.

diplome 158