V soboto, 8. oktobra 2022, smo se s študenti 1. letnika podali na veliko medpredmetno ekskurzijo v Avstrijo. Z ekskurzijo smo pokrili del vsebin pri predmetih Tehnološki procesi z varstvom pri delu, embalaža in logistika, poslovno sporazumevanje in vodenje, živilska mikrobiologija in biotegnologija ter tuj jezik.
Naš prvi ogled je bil v Feldbachu – proizvodnja Vulkano šunke. Skozi strokovno vodenje smo se podučili o izbiri pasme prašičev, načinu ravnanja s prašiči in samem postopku proizvodnje. Zanimivo je bilo poslušati o sodelovanju med malimi proizvajalci in pridelovalci s tega območja – gre za koncept sodelovanja od katerega vsi pridobijo in česar se bomo morali v Sloveniji prej ali slej naučiti, če bomo želeli dobro prodajati proizvode. Da vedo kaj delajo, smo se lahko prepričali na koncu, ob degustaciji izdelkov?
Sledil je ogled proizvodnje viskija, džina in ruma v Riegersburgu, kjer smo lahko spoznali kako pomembni so pravi sodi za aromo posameznega izdelka in kako poteka proces proizvodnje. Seveda tudi brez kapljice ali dveh degustacije ni šlo?
Tretji ogled je bil na mlečni kmetiji Krenn v Feldbachu. Proizvodnja mleka, jogurta, sirotke, mlečnih namazov in sirov. Ogledali smo si proces pasterizacije, fermentacije in pakiranja, spoznali trženjske in prodajne poti in seveda ponovno degustirali?