Usposabljanje NPK Prodajalec/prodajalka mesa in mesnin
Zbiramo prijave na usposabljanje NPK Prodajalec/prodajalka mesa in mesnin. Po usposabljanju sledi izpit za pridobitev certifikata NPK Prodajalec/prodajalka mesa in mesnin.
Vstopni pogoji:
- končana osnovna šola
Znanja in spretnosti kandidata:
- razkosa svinjske in goveje polovice na osnovne prodajne kose,
- kategorizira meso za prodajo,
- izkosti, obdela in oblikuje kose,
- pozna različne načine razseka in razkosavanje mesa za prodajo,
- zna poimenovati dele mesa in navesti njihovo uporabo,
- pripravi orodje, naprave in stroje za izdelavo izdelkov,
- izbere pravilno – primerno surovino, začimbe in aditive za posamezni izdelek,
- po tehnološkem navodilu izdela presne mesnine/mesne pripravke – nabodala, začinjeno meso, peklano meso, marinirano meso, panirano meso, zoreno meso, izdelke iz mletega mesa (čevapčiči, sekljanci), namaze (tatarski biftek),
- po tehnološkem navodilu izdela izdelke iz osnovnih kosov mesa in pripravljene jedi,
- pozna postopek uporabe aditivov,
- skrbi za predpisano obvladovanje alergenih sestavin,
- pozna posebnosti v tehnoloških postopkih izdelave presnih mesnin/mesnih pripravkov – nabodala, začinjeno meso, peklano meso, marinirano meso, panirano meso, zoreno meso, izdelki iz mletega mesa (čevapčiči, sekljanci), mesni namazi (tatarski biftek),
- pozna posebnosti v tehnoloških postopkih izdelave izdelkov iz osnovnih kosov mesa in pripravljenih jedi,
- pozna stroje in naprave za izdelavo izdelkov,
- pripravi orodje, naprave in stroje za izdelavo izdelkov,
- izbere pravilno – primerno surovino, začimbe in aditive za posamezni izdelek
- po tehnološkem navodilu izdela pasterizirane mesnine (klobase),
- pozna posebnosti v tehnoloških postopkih izdelave pasteriziranih mesnin (klobas),
- pozna stroje in naprave za izdelavo izdelkov,
- toplotno obdela pripravljeno jed,
- izvaja nadzor toplotno obdelanih jedi,
- pozna posebnosti toplotne obdelave pripravljenih jedi,
- pozna naprave za toplotno obdelavo,
- ohladi toplotno obdelano jed,
- pripravi meso in mesne izdelke za hlajenje ali zamrzovanje,
- izpolnjuje predpisane obrazce za spremljanje temperature v komorah,
- zamrznjeno meso skladišči v skladiščnem zamrzovalniku,
- pozna postopek ohlajanja, zamrzovanja, šok zamrzovanja in tajanja mesa in mesnih izdelkov,
- pozna stroje in naprave za hlajenje in zamrzovanje,
- zna izdelke zavarovati pred kvarom,
- razume pomen spremljanja parametrov skladiščenja,
- glede na način pakiranja in skladiščenja izbere primerne embalažne materiale,
- porcionira pripravljeni izdelek in ga pakira,
- ročno ali strojno tehta in pakira izdelke v prodajno in transportno embalažo,
- upravlja s stroji za pakiranje,
- opremlja pakirane izdelke z deklaracijami,
- kontrolira maso pakiranih izdelkov,
- zna narezati in zapakirati mesne izdelke,
- pozna stroje in naprave za pakiranje in deklariranje mesa in mesnih izdelkov,
- pozna pomen in vrste embalažnih materialov,
- pozna predpise o pakiranju in deklariranju mesa in ter mesnih izdelkov,
- pozna pogoje hlajenja in skladiščenja,
- prepozna znake kvara narezkov in zapakiranih izdelkov,
- pripravi vitrine z mesom in delikatesne vitrine za prodajo,
- sprejme kupca, mu svetuje in postreže,
- pravilno shranjuje in razvršča izdelke v prodajnih vitrinah glede na veterinarsko- sanitarne predpise, estetiko, temperaturni režim, predpisan za posamezne izdelke,
- skrbi za prijeten in lepo urejen videz prodajalne (mesnice),
- dogovarja se s strankami o naročilih,
- pozna osnove prehrane,
- pozna kategorizacijo mesa za prodajo,
- zna svetovati uporabo posameznih kosov različnih vrst mesa za pripravo različnih vrst jedi,
- pozna postopek vzdrževanja hladne verige v prodajalni,
- zna strankam pravilno ponuditi izdelke,
- zna določiti ceno izdelka,
- pozna osnove psihologije prodaje,
- pozna predpise za klasične in samopostrežne prodajalne.
Ugodnosti plačila usposabljanja:
- možnost plačila na 3 obroke
- ob enkratnem plačilu dobite 5 % popust
- brezposelne osebe ob predložitvi potrdila iz Zavod RS za zaposlovanje dobijo 10 % popust
Za dodatne informacije pišite ali pokličite:
- Tina Perko, svetovalka za NPK
- po e-pošti: tina.perko@icp-mb.si
- ali telefonu: 02 /320 86 42