Usposabljanje NPK Izdelovalec/izdelovalka sladic
Zbiramo prijave na usposabljanje NPK Izdelovalec/izdelovalka sladic. Po usposabljanju sledi izpit za pridobitev certifikata NPK Izdelovalec/izdelovalka sladic.
Vstopni pogoji:
- končana osnovna šola
Znanja in spretnosti kandidata:
- pripravi vse osnovne in pomožne surovine ter dodatke za posamezno testo ali maso,
- ročno ali strojno tehta surovine po recepturi,
- pripravi vse surovine po navodilih proizvajalca,
- obdela vse surovine po proizvajalni specifikaciji,
- ročno ali strojno meša, mesi testo ali stepa mase,
- pripravlja modele,
- enakomerno oblikuje testo in brizga mase,
- polni testo z nadevi,
- vliva mase v modele ali brizga na pekače,
- pozna osnove prehrane z mikrobiologijo živil,
- pozna splošne značilnosti in osnovne sestavine različnih vrst testa in mas,
- zna izračunati količino surovin za pripravo različnih vrst testa in mas,
- zna pravilno pripraviti sestavine,
- zna toplotno in mehansko obdelati surovine po recepturi iz tehnološkega postopka,
- pozna stroje in naprave za izdelavo test in mas,
- obvlada tehnološke postopke za izdelavo posameznih vrst testa ali mas,
- pozna procese v času mesitve (fermentacija …),
- pozna postopke oblikovanja testa ali mas,
- nadzira fermentacijo kvašenega testa,
- pripravlja oblikovane kose za peko,
- pripravlja tradicionalne slovenske praznične sladice,
- peče, kuha ali cvre izdelke,
- nadzira temperaturo in čas peke, kuhanja ali cvrenja,
- nadzira ohlajevanje izdelkov,
- okrašuje izdelek,
- pozna stroje in naprave za toplotno obdelavo testa,
- zna pripraviti izdelke za peko,
- pozna zahteve za dietetične sladice,
- pozna vplive temperature ter vlage na peko,
- pozna procese, ki potekajo v testu med fermentacijo in peko,
- zna določiti čas pečenja,
- zna pravilno ohladiti in shraniti pecivo,
- kuha, meša, stepa kreme, pudinge,
- kuha marmelade, džeme, želeje,
- meša in pripravlja nadeve,
- pripravlja in ohlajuje strjenke,
- nadzira čas in pogoje shranjevanja polizdelkov,
- pozna lastnosti surovin in njihovo pripravo,
- pozna stroje in naprave za izdelavo polnil in nadevov,
- pozna tehnološke postopke izdelave posameznih vrst krem, nadevov in drugih mas, ki se uporabljajo za nadeve,
- pozna tehnološki postopek priprave strjenk,
- pripravlja surovine po recepturi,
- meša, kuha ali temperira glazure,
- nadzira čas in pogoje shranjevanja polizdelkov,
- pozna značilnosti posameznih vrst prevlek (glazur) in prelivov,
- pozna postopke izdelave posameznih vrst prevlek in prelivov,
- pozna pravilen postopek temperiranja glazur,
- oblikuje pecivo z rezanjem ali s pomočjo modelov,
- premazuje, polni in krasi s smetano, kremo ali masami, preliva, glazira površino,
- pecivo dekorira s sadjem, čokoladnimi ornamenti, figuricami, z lupinastim sadjem ali drugimi dekorativnimi materiali,
- nadzira ohlajevanje,
- nadzira čas in pogoje shranjevanja izdelka,
- pozna lastnosti surovin za krašenje in njihovo pripravo,
- pozna tehnološki postopek izdelave posebnih mas,
- obvlada tehnike rezanja, obmazovanja, premazovanja in prelivanja,
- obvlada tehnike krašenja izdelkov,
- pozna zakonitosti pri kombiniranju polnil z osnovnimi masami ali testi,
- obvlada osnove slaščičarskega oblikovanja,
- osvoji tehnike brizganja, modeliranja in sestavljanja kompozicij,
- pripravlja marcipan, percipan, nougat in podobne mase,
- oblikuje dekorativne elemente izdelke iz teh mas,
- okrašuje izdelke s pomočjo teh mas,
- pozna lastnosti surovin za izdelavo dekorativnih elementov iz posebnih mas,
- zna pripraviti surovine za posamezne dekorativne elemente,
- pozna tehnološki postopek izdelave posebnih mas,
- pozna tehnike oblikovanja in krašenja s posebnimi masami,
- pripravlja surovine za porcijske sladice,
- meša, stepa in kuha kreme,
- vliva in oblikuje kreme,
- krasi in servira porcijske sladice,
- pozna lastnosti surovin za izdelavo porcijskih sladic,
- pozna tehnološki postopek izdelave strjenk, panna cotte, modelno oblikovanih krem,
- pozna tehnike dekoriranja in serviranja porcijskih sladic,
- ročno ali strojno tehta in pakira izdelke v primerne embalažne materiale,
- kontrolira maso pakiranih izdelkov,
- opremi izdelke z ustrezno deklaracijo,
- nadzira hlajenje, zmrzovanje svežih slaščic in pripravljenih sladic,
- pozna predpise o pakiranju, deklariranju in skladiščenju izdelkov,
- pozna stroje in naprave za pakiranje in skladiščenje izdelkov,
- zna kontrolirati čas in pogoje skladiščenja,
- zna tehtati pakirane izdelke,
- pozna osnove estetskega pakiranja izdelkov,
- pozna osnove pakiranja in primernost embalažnih materialov.
Ugodnosti plačila usposabljanja:
- možnost plačila na 3 obroke
- ob enkratnem plačilu dobite 5 % popust
- brezposelne osebe ob predložitvi potrdila iz Zavod RS za zaposlovanje dobijo 10 % popust
Za dodatne informacije pišite ali pokličite:
- Tina Perko, svetovalka za NPK
- po e-pošti: tina.perko@icp-mb.si
- ali telefonu: 02 /320 86 42