Usposabljanje NPK Izdelovalec/izdelovalka kruha in pekovskega peciva
Zbiramo prijave na usposabljanje NPK Izdelovalec/izdelovalka kruha in pekovskega peciva. Po usposabljanju sledi izpit za pridobitev certifikata NPK Izdelovalec/izdelovalka kruha in pekovskega peciva.
Vstopni pogoji:
- končana osnovna šola
Znanja in spretnosti kandidata:
- pripravlja surovine, seje moko ali nadzoruje avtomatski transport in sejanje moke,
- ročno ali strojno tehta surovine,
- dodatno pripravlja surovine: pari določene moke, namaka semena in kosmiče,
- pripravlja kvasne nastavke in kislo testo s kulturami pri indirektnih metodah,
- dozira vodo in druge tekočine,
- prilagaja količino vode glede na kakovost moke in ostale pogoje, ki vplivajo na izdelek,
- uravnava temperaturo vode glede na želeno temperaturo testa upoštevajoč temperaturo surovin in okolja,
- dodaja kvas (prilagaja količino kvasa glede na temperaturo surovin in okolja),
- kontrolira in dozira ostale surovine (sol, sladkor, maščobe, jajca, mleko, dišave …),
- meša in mesi testo,
- regulira procese mesitve glede na kakovost moke – kakovost lepka,
- upravlja z mesilnimi stroji,
- pri indirektnih metodah postopno dodaja surovine in vodi proces priprave testa,
- nadzoruje zorenje testa in opravi ponovno mesitev testa,
- pozna osnovne sestavine različnih vrst testa za kruh in pekovsko pecivo,
- zna izbrati recepturo glede na želeni izdelek,
- zna sejati, stepati, mleti topiti …,
- pozna različne načine mesitve glede na vrsto izdelka,
- pozna proces fermentacije,
- zna mehansko mesiti in upravljati z mesilnimi stroji in prekucniki,
- pozna čas mesenja glede na končni izdelek,
- zna pripraviti surovine za mesenje,
- pozna postopek mesenja (dodajanja surovin) in čas mesenja,
- pozna primerno temperaturo testa in prostora, v katerem testo vzhaja,
- ročno ali strojno deli testo in upravlja z delilnimi stroji,
- kontrolira maso na ročni tehtnici ali s pomočjo avtomatske tehtnice,
- ročno ali strojno oblikuje testo in upravlja z oblikovalnimi stroji,
- zlaga oblikovano testo v pekovske košarice, v modele ali na pekače,
- nadzira vzhajanje in upravlja z vzhajalnimi komorami,
- pozna načine deljenja testa,
- pozna tehtnice in stroje za deljenje,
- pozna postopke osnovnega oblikovanja testa,
- zna ročno in strojno osnovno oblikovati različna testa,
- pozna načine končnega oblikovanja testa,
- zna končno oblikovati testo v različne pekovske izdelke,
- pozna različne vrste vzhajalnih komor in jih zna pravilno uporabljati,
- ugotavlja stopnjo vzhajanja testa in primernost za peko,
- zareže in premaže vzhajane oblikovane kose testa,
- pripravi in upravlja peč za peko (določa temperaturo in druge pogoje za peko),
- ročno ali avtomatsko vsaja izdelke v peč in nadzira polnjenje peči,
- regulira peko izdelkov (nadzoruje potek pečenja, spreminja pogoje pečenja),
- ročno ali avtomatsko pobira izdelke iz peči,
- transportira pečene izdelke (ročno z vozički ali avtomatsko na hladilnem traku),
- pozna različne vrste pekovskih peči,
- pozna procese v testu med peko,
- pozna vplive temperature in vlage na peko,
- zna določiti čas peke,
- pozna napake, povzročene med peko,
- zna izračunati upeko izdelkov,
- reže ali nadzoruje avtomatsko rezanje izdelkov,
- ročno ali strojno tehta in pakira izdelke,
- opremi izdelke z ustrezno deklaracijo,
- kontrolira maso pakiranih izdelkov,
- izbere pravilen način skladiščenja glede na čas skladiščenja in glede na vrsto izdelkov,
- kontrolira in uravnava pogoje v skladiščih,
- pozna proces staranja, kvarjenja in napake kruha,
- pozna pogoje skladiščenja,
- pozna postopke pakiranja izdelkov,
- zna pekovske izdelke narezati in zapakirati,
- pozna predpise o pakiranju, deklariranju in skladiščenju izdelkov,
- nadzoruje ohlajevanje pečenih izdelkov,
- nadzoruje zamrzovanje ali pasterizacijo posebnih izdelkov,
- poskrbi za kvalitetno in pravilno pripravo izdelkov za skladiščenje,
- pozna različne načine izdelave pekovskih izdelkov z upočasnjeno ali prekinjeno fermentacijo,
- zna izdelati pekovske izdelke s kontrolirano fermentacijo in polpečene izdelke,
- pozna postopek ohlajanja, zamrzovanja in odmrzovanja pekovskih izdelko.v
Ugodnosti plačila usposabljanja:
- možnost plačila na 3 obroke
- ob enkratnem plačilu dobite 5 % popust
- brezposelne osebe ob predložitvi potrdila iz Zavod RS za zaposlovanje dobijo 10 % popust
Za dodatne informacije pišite ali pokličite:
- Tina Perko, svetovalka za NPK
- po e-pošti: tina.perko@icp-mb.si
- ali telefonu: 02 /320 86 42