Usposabljanje NPK Izdelovalec/izdelovalka čokoladnih izdelkov
Zbiramo prijave na usposabljanje NPK Izdelovalec/izdelovalka čokoladnih izdelkov. Po usposabljanju sledi izpit za pridobitev certifikata NPK Izdelovalec/izdelovalka čokoladnih izdelkov.
Vstopni pogoji:
- končana osnovna šola
Znanja in spretnosti kandidata:
- pripravi vse osnovne in pomožne surovine ter dodatke za posamezno testo ali maso,
- ročno ali strojno tehta surovine po recepturi,
- pripravi vse surovine po navodilih proizvajalca,
- obdela vse surovine po proizvajalni specifikaciji,
- ročno ali strojno meša, mesi testo ali stepa mase,
- pripravlja modele,
- enakomerno oblikuje testo in brizga mase,
- polni testo z nadevi,
- vliva mase v modele ali brizga na pekače,
- pozna osnove prehrane z mikrobiologijo živil,
- pozna splošne značilnosti in osnovne sestavine različnih vrst testa in mas,
- zna izračunati količino surovin za pripravo različnih vrst testa in mas,
- zna pravilno pripraviti sestavine,
- zna toplotno in mehansko obdelati surovine po recepturi iz tehnološkega postopka,
- pozna stroje in naprave za izdelavo test in mas,
- obvlada tehnološke postopke za izdelavo posameznih vrst testa ali mas,
- nadzira fermentacijo kvašenega testa,
- pripravlja oblikovane kose za peko,
- pripravlja tradicionalne slovenske praznične sladice,
- peče, kuha ali cvre izdelke,
- nadzira temperaturo in čas peke, kuhanja ali cvrenja,
- nadzira ohlajevanje izdelkov,
- okrašuje izdelek,
- pozna stroje in naprave za toplotno obdelavo testa,
- zna pripraviti izdelke za peko,
- pozna zahteve za dietetične sladice,
- pozna vplive temperature ter vlage na peko,
- pozna procese, ki potekajo v testu med fermentacijo in peko,
- zna določiti čas pečenja,
- zna pravilno ohladiti in shraniti pecivo,
- pozna procese v času mesitve (fermentacija …),
- kuha, meša, stepa kreme, pudinge,
- kuha marmelade, džeme, želeje,
- meša in pripravlja nadeve,
- pripravlja in ohlajuje strjenke
- nadzira čas in pogoje shranjevanja polizdelkov,
- pozna lastnosti surovin in njihovo pripravo,
- pozna stroje in naprave za izdelavo polnil in nadevov,
- pozna tehnološke postopke izdelave posameznih vrst krem, nadevov in drugih mas, ki se uporabljajo za nadeve,
- pozna tehnološki postopek priprave strjenk,
- pripravlja surovine po recepturi,
- meša, kuha ali temperira glazure,
- nadzira čas in pogoje shranjevanja polizdelkov,
- pozna značilnosti posameznih vrst prevlek (glazur) in prelivov,
- pozna postopke izdelave posameznih vrst prevlek in prelivov,
- pozna pravilen postopek temperiranja glazur,
- oblikuje pecivo z rezanjem ali s pomočjo modelov,
- premazuje, polni in krasi s smetano, kremo ali masami, preliva, glazira površino,
- pecivo dekorira s sadjem, čokoladnimi ornamenti, figuricami, z lupinastim sadjem ali drugimi dekorativnimi materiali,
- nadzira ohlajevanje
- nadzira čas in pogoje shranjevanja izdelka
- pozna lastnosti surovin za krašenje in njihovo pripravo
- pozna tehnološki postopek izdelave posebnih mas
- obvlada tehnike rezanja, obmazovanja, premazovanja in prelivanja
- obvlada tehnike krašenja izdelkov
- pozna zakonitosti pri kombiniranju polnil z osnovnimi masami ali testi
- obvlada osnove slaščičarskega oblikovanja
- osvoji tehnike brizganja, modeliranja in sestavljanja kompozicij
- pripravlja marcipan, percipan, nougat in podobne mase
- oblikuje dekorativne elemente izdelke iz teh mas
- okrašuje izdelke s pomočjo teh mas
- pozna lastnosti surovin za izdelavo dekorativnih elementov iz posebnih mas
- zna pripraviti surovine za posamezne dekorativne elemente
- pozna tehnološki postopek izdelave posebnih mas
- pozna tehnike oblikovanja in krašenja s posebnimi masami
- pripravlja surovine za porcijske sladice
- meša, stepa in kuha kreme
- vliva in oblikuje kreme
- krasi in servira porcijske sladice
- pozna lastnosti surovin za izdelavo porcijskih sladic
- pozna tehnološki postopek izdelave strjenk, panna cotte, modelno oblikovanih krem
- pozna tehnike dekoriranja in serviranja porcijskih sladic
- pripravi surovine po recepturi
- mesi testo ali stepa mase
- pripravi nadeve
- oblikuje pecivo
- pozna značilnosti slovenskih narodnih in prazničnih sladic ter njihovo raznolikost
- pozna tehnološki postopek izdelave slovenskih narodnih in prazničnih sladic
- ročno ali strojno tehta in pakira izdelke v primerne embalažne materiale
- kontrolira maso pakiranih izdelkov
- opremi izdelke z ustrezno deklaracijo
- nadzira hlajenje, zmrzovanje svežih slaščic in pripravljenih sladic
- pozna predpise o pakiranju, deklariranju in skladiščenju izdelkov
- pozna stroje in naprave za pakiranje in skladiščenje izdelkov
- zna kontrolirati čas in pogoje skladiščenja
- zna tehtati pakirane izdelke
- pozna osnove estetskega pakiranja izdelkov
- pozna osnove pakiranja in primernost embalažnih materialov
Ugodnosti plačila usposabljanja:
- možnost plačila na 3 obroke
- ob enkratnem plačilu dobite 5 % popust
- brezposelne osebe ob predložitvi potrdila iz Zavod RS za zaposlovanje dobijo 10 % popust
Za dodatne informacije pišite ali pokličite:
- Tina Perko, svetovalka za NPK
- po e-pošti: tina.perko@icp-mb.si
- ali telefonu: 02 /320 86 42