14. maja 2017 je v organizaciji Založbe forum media na IC Piramida Mariboer potekala kuharska delavnica “Sodobna priprava dietnih obrokov v praksi”. Delavnico je vodila Andreja Širca Čampa, univerzitetna diplomirana inženirka živilske tehnologije, predavateljica, avtorica in zunanja strokovna sodelavka na Zdravstveni fakulteti v Ljubljani in Fakulteti za vede o zdravju v Izoli, z bogatimi izkušnjami na področju dietne prehrane pri sladkorni bolezni, celiakiji, alergijah, debelosti, kroničnih ledvičnih obolenjih, črevesnih obolenjih, kot tudi na specifičnih področjih prehrane onkološkega bolnika, pri prirojenih motnjah metabolizma in motnjah hranjenja. Delavnica je bila namenjena dietnim kuharjem, vodjem kuhinj, organizatorjem prehrane in ZHR v zdravstvenih oziroma socialnih ustanovah, vzgojno-izobraževalnih zavodih, prav tako živilskim strokovnjakom, odgovornim za vzpostavitev in vodenje dietne prehrane, oziroma vsem, ki jih to področje zanima.

Predavateljica je uvodoma predstavila pomen prehranskih alergij ali obolenj, pri katerih je dieta z izključitvijo znanega alergena ali določenih sestavin najpomembnejši način zdravljenja. Zaradi kompleksnosti pristopa mora dietna obravnava potekati individualno, pri tem pa je poleg načrtovanja jedilnikov, pripadajočih receptov in izbire ustreznih živil pomembna tudi sama priprava dietnih obrokov.

Udeleženci delavnice so nato tudi sami izdelovali dietne obroke po recepturah gospe Andreje Širca Čampa v kuhinji IC Piramida Maribor. Kot udeleženec praktične delavnice so postali: dodatno praktično usposobljeni, prejete napotke, primere jedilnikov ter receptur bodo lahko enostavno uporabili v svoji praksi; pri pripravi obrokov bodo upoštevali vse prepovedi uživanja določenih živil in omejitve glede prehrane pri dietnemu prehranjevanju otrok, mladostnikov, starostnikov ter bolnikov z alergijami ter obolenji; poznali bodo strokovne novosti pri izbiri živil ter tehnoloških postopkih priprave dietne prehrane.

IMG_7569 IMG_7570 IMG_7571 IMG_7572 IMG_7574 IMG_7575 IMG_7576