V četrtek, 30. novembra 2017, je na IC Piramida Maribor 16 japonskih mojstrov na enourni demonstracijski delavnici prikazalo skrivnostne postopke izdelave ajdovih rezancev »soba«,  ki so zaščiteni skupaj z drugimi tradicionalnimi jedmi pri UNESCO kot nesnovna kulturna dediščina. V posodah pripravljajo in mesijo testo, nato ga valjajo s posebnimi valjarji in režejo s posebnimi noži na točno določen način.

Obiskovalci so lahko pripravljene kuhane rezance tudi degustirali, in sicer kot tople in hladne:

– ajdove rezance v posebej pripravljeni japonski juhi,

– ajdove rezance v posodici z japonsko omako, v katero so pomakali ajdove rezance; ko so pojedli rezance, so se obiskovalci lahko vrnili do kuhinje, kjer so dobili na ostanek omake »rezančevko«, to je vodo, v kateri so se kuhali ajdovi rezanci; to so lahko popili kot je navada na Japonskem.

Istočasno so naši dijaki prikazali izdelavo ajdovih pletenic, ki so jih prav tako lahko obiskovalci poskusili.

Dogodek je potekal v sklopu prireditev ob 60-letnici IC Piramida Maribor in kot spremljevalni dogodek ob razstavi DEBATA O KUHINJI – KITCEN DEBATE v organizaciji Pokrajinskega muzeja Maribor.

Prisotna sta bila tudi japonski veleposlanik v Sloveniji,  nj. eksc. g. Keiji Fukuda s sodelavci ter prof. dr. Ivan Kreft, velik poznavalec japonske kulture in kulinarike.