Naši dijaki 5. letnika programa PTI – Eva, Nadja, Marcel in Teo – so bili od 23. januarja do 8. februarja 2023 na Erasmus mobilnosti v mestu Tartu v Estoniji. Prvi teden je bila z njimi tudi naša učiteljica dr. Tina Perko, ki je z dijaki sodelovala pri njihovem praktičnem delu v naši partnerski šoli Tartu Vocational Educational Centre, jim olajšala prve dni v tujini in jih vzpodbujala k ogledu tamkašnjih znamenitosti.

Dijaki so se vrnili polni pozitivnih mednarodnih vtisov, novega znanja in neprecenljivih izkušenj, o čemer priča njihov zanimiv prispevek.

V ponedeljek, 23. 1. 2023, smo se Marcel, Teo, Nadja in Eva, dijaki 5.a, v spremstvu profesorice Tine Perko odpravili na Erasmus izmenjavo v Estonijo. GoOpti nas je odpeljal do letališča na Dunaju, od koder smo imeli prvi let v Rigo in nato drugi let v Talin, glavno mesto Estonije. Čakala nas je samo še vožnja do 2. največjega mesta v Estoniji – Tartu. Pozno popoldan smo prispeli na našo končno destinacijo. Prakso smo opravljali v Tartu Vocational Education Centre (VOCO). To je največji poklicno izobraževalni center v Estoniji, kjer dijake učijo za gostinske in živilske poklice, programerje, avtomehanike, strojnike, zidarje, mizarje, frizerje, keramičarje… Vsi smo bili presenečeni kako velika je šola in kaj vse nudi. Bivali smo v šolskem hotelu in bili s sobami, hrano in osebjem zelo zadovoljni.

Dopoldan smo opravljali prakso v šolskih delavnicah. Punci sva veliko delali s kvašeno-listnatim testom. Obe sva bili fascinirani, kako dobra so njihova testa. Delali sva sirove, makove in cimetove polžke, skutno presto, žepke z mletim mesom in tudi kekse. Največ sva delali z učiteljico Riino, ki se ji še posebej zahvaljujeva. Nekaj časa sva preživeli tudi v mesarskih delavnicah, kjer sva pomagali pri izdelavi dolgih, tankih in posušenih salam kabanos. Fanta sva prakso začela nekoliko pozneje kot punci, zato sva si lahko vsaki dan privoščila kakšno uro več spanca. Prav vsak dan prakse je bil za naju nekaj posebnega. Izdelovala sva mini safalade, tako imenovane »sardell«, pivske klobase z raznoraznimi dodatki kot so na primer gorčica in sir. Všeč nama je bilo, da sva zraven klobas izdelovala njihove tradicionalne kulinarične dobrote, od mariniranega piščančjega mesa, mesnih rolad, raznovrstnih pečenk, slanih mesnih prigrizkov in njihove najbolj znane jedi »chicken kiev«, ki je bila za nas prava kulinarična poslastica.

Po praksi je sledilo raziskovanje mesta. Imeli smo krajši voden ogled središča mesta Tartu, ki nosi naziv Evropska prestolnica kulture leta 2024. Ustavili smo se v zelo uspešni restavraciji Chez André, kjer nam je lastnik in šef kuhinje razkazal restavracijo, poizkusili pa smo tudi nekaj njegovih sladic.

Velika zahvala gre naši spremljevalni profesorici Tini Perko, ki je, medtem ko smo mi opravljal prakso, brskala, kaj ponuja Tartu. Tako smo si do četrtka, ko nas je profesorica zapustila, ogledali Narobe obrnjeno hišo, Narodni muzej Estonije, Lõunakeskus nakupovalno središče, tržnico, Olimpijski muzej, Tartujsko katedralo, privoščili pa smo si tudi večerno drsanje na glavnem trgu. Sami smo nadaljevali s tem tempom in obiskali Znanstveni center AHHAA, pivnico z najvišjim stropom na svetu, različne cerkve, Muzej pivnice A. Le Coq in Naravoslovni muzej.

Ob vikendih smo bili prosti, zato smo se v soboto z avtobusom odpravili v glavno mesto Talin in si ga ogledali po dolgem in počez. Staro srednjeveško mesto obdaja mestno obzidje, na katerega smo se povzpeli. Izven obzidja stojijo moderne stavbe, nakupovalna središča in obala Baltskega morja. Zvečer smo se vrnili v hotel. V nedeljo smo se sproščali v kopališču Aura. Zadnji vikend v Estoniji se je začel že v petek, saj smo bili prosti. Odločili smo se za vikend izlet na drugo stran Baltskega morja, v glavno mesto Finske, Helsinki. Tako smo se z avtobusom najprej odpeljali v Talin, nato pa z ladjo v Helsinke. Nad mestom smo bili navdušeni, saj je zelo urejeno in čisto. Ogledali smo si cerkve vseh treh vej krščanstva. S trajektom smo se odpravili na otok Suomenlinna, ki je v preteklosti služil kot vojaška morska utrdba. Bilo je tako mrzlo, da je bil velik dej morja pokrit z debelo plastjo ledu. V nedeljo smo se vračali po isti poti nazaj v hotel.

V torek nas je čakal zadnji dan prakse, kjer smo pripravljali izdelke za večerno pogostitev ob zaključku izmenjave v Tartuju. Na pogostitvi smo si izmenjali vtise o preteklih dneh v Estoniji. Vsak od nas je dobil certifikat in praktično darilo. Naslednje jutro smo še zadnjič pomahali mestu v slovo in se napotili na letališče v Talinu, kjer so imeli let do letališča Treviso v Italiji. Tam nas je čakal GoOpti in nas zapeljal domov v našo Slovenijo.

V Estoniji smo se kljub mrazu imeli zelo lepo. Veliko smo se naučili, še več spoznali in videli. Izmenjavo v Tartu bi priporočali prav vsakemu, ki želi naučiti in spoznati kaj novega.