Amadeja, Laura in Monja, dijakinje 2. letnika SPI, so bile od 13. novembra do 2. decembra 2023 na delovni praksi v Rovinju v okviru projekta Erasmus+, kjer so se 3 tedne usposabljale za slaščičarke v hotelu Lone. Prvih nekaj dni je bila z  njimi tudi učiteljica Silva Hostnik, ki jih je uvedla v mednarodno izkušnjo in jim olajšala prve dni v drugi državi. Dijakinje so se vrnile z veliko novega slaščičarskega znanja in s pozitivnimi izkušnjami.
“Spremljala nas je profesorica Siva Hostnik, bila je z nami en teden. V ponedeljek, 13.11.2023, smo šle z učiteljica do Hotela Lone kje smo opravljanje prakso. Učiteljica nam je pokazala, kako priti do tja. Nato pa nam je učiteljica pokazala, kako priti do mesta Rovinj, pokazala pa nam je še, kako bomo šle domov. Do nas treh so bili vsi prijazni in spoštljivi. Slaščičarka nam je prvi dan vse pokazala, kje imajo stvari.
Naučile smo se veliko, kot npr. zlaganje sladic na pladnje, dekoriranje sladice, rezanje sadja, delale smo tudi energijske ploščice, brizgale smo sladice, delale smo tiramisu, cheese cake in kekse za kavo. Vse tri smo se imele zelo super, na začetku smo se morale navaditi na okolje, ampak je šlo. Čas v Rovinju nam se je hitro iztekel, a imele smo se lepo.”