21. februarja 2018 smo v okviru našega mesečnega srečanja “Dobimo se ob petih” gostili prof. dr. Janeza Bogataja, ki nam je na izjemno zanimiv način predstavil etnološki oris kolin v različnih slovenskih pokrajinah in tudi izven naših meja (Madžarska, Italija). Prav tako je spregovoril o zgodovinskih virih na temo kolin in priprave mesnih izdelkov v preteklosti in danes. Predstavitev je obogatil z izjemnim fotografskim in arhivskim gradivom ter zanimivimi osebnimi doživetji pri svojem raziskovanju, ki so zapisana v njegovi knjigi Koline ali Ni ga tiča čez prašiča.

V nabito polni kavarni Ajda&Karamela so po končani prestavitvi gostje uživali še v degustaciji izdelkov na temo kolin. Pripravili so jih dijaki IC Piramida Maribor pod vodstvom učitelja praktičnega pouka Romea Ogrizka, v šolski kuhinji pa jih je naša kuharica Tina Turnšek spekla in pripravila za pokušino. Zraven smo ponudili tudi kruh iz naših delavnic in tradicionalno izdelano orehovo potico.

!