Dijakinji 3. letnika Tjaša Sumrak in Laura Zorger sta od 1. do 28. septembra 2019, na delovni praksi v Hotelu Malin v Malinski na otoku Krk na Hrvaškem. Prvi teden je bila z njima tudi učiteljica Dušanka Vrenčur. Mobilnost poteka v sodelovanju z našo partnersko šolo Ugostiteljsko-turističko učilište Zagreb v okviru projekta Erasmus+ KA1 2018-2020. Delata v slaščičarni hotela, kjer pripravljata tudi lastne sladice, prosti čas pa preživljata na plaži, sprehodih ali v apartmaju, kjer stanujeta.

To je njun prispevek:

1.septembra 2019, ko se novo šolsko leto sploh še ni začelo, sva se Laura in Tjaša, dijakinji 3. letnika, odpravili na prakso v tujino v mesto Malin na Krku.

Laura je svojo pot začela v Mariboru ob 6.30 zjutraj z učiteljicama Zdenko in Dušanko. Tjaša se je pridružila ob 7. uri na počivališču Lopata pri Celju, od koder smo skupaj nadaljevali pot. V Ljubljani sva ostali sami z gospo Dušanko, ki je z nama odpotovala na Krk in bila tam prvi teden. Do Krka smo odpotovale z Flix busom,  tam pa se kar peš odpravile v hotel Draga, iz katerega so naju kasneje premestili v apartmaje Marijana, kjer je bila učiteljica.

Ko smo prispeli in odložili stvari, naju je zagrebška učiteljica pospremila do direktorja in nato do šefa kuhinje, da smo se dogovorili, kdaj začneva delati in, kam sploh morava iti. Nato smo dobile kosilo, se najedle in že je prišla učiteljica, s katero smo mahnile na plažo.

Prvi teden je bil težek, a sva ga obe dobro zaključili. Na praksi so naju lepo sprejeli, v slaščičarni dela samo ena gospa z imenom Sanela. Ta teden sva delali dosti sladic po želji. Prva je bila pohorska omleta, temu pa so sledile še rolade, marmorni kolač, brizgano čajno pecivo, gosposki kolač in huzarski poljubčki. Nato pa so sledile njihove sladice, ki niso prav posebne.

Zjutraj postrežejo kolače oz. biskvite, za kosilo pa se dokaj razlikujejo okusi peciv. Vaniljeva rezina, čokoladna rezina, biskviti so včasih z okusom pomaranče ali pa karamele, jogurtova rezina z sadjem, jabolčni zavitek, princeske in pite. Vsak teden so sladice iste.

Sporazumevava se v slovenščini, hrvaščini in pa s pantomimo, če že drugače ne gre. Pri tem se pa vsekakor nasmejimo in polepšamo čas.

V prostem času, torej po praksi, si malo odpočijeva, če je zunaj lepo vreme, se greva kopat, ob večerih pa na kakšen sprehod v mesto in na sladoled. Obiskali sva tudi trgovino s sladkarijami, ki je v zelo različnih in mamljivih barvah.