V okviru projekta Erasmus+ so bile naše dijakinje 5. letnika – Laura P., Tadeja in Laura Z. – na delovni praksi v Badnu pri Dunaju. Delo so opravljale v slaščičarni in pekarni Anamühle, v prostem času pa so raziskovale Baden, obiskovale muzeje ter se odpravile na Dunaj. Z mednarodn izkušnjo so bile zelo zadovoljne, saj so se veliko naučile, spoznale nove ljudi in medsebojno poglobile prijateljstvo.

O doživetem so zapisale:

23. 1. 2023 smo se Laura Poš, Tadeja Steyer in Laura Zorec odpravile na krasno pot, ki nas je vodila v čudovito mesto Avstrije – Baden. Z nami je bila prve tri dni tudi profesorica Zdenka Kresnik, na katero smo se lahko obrnile, kadar smo imele še kakšno dodatno vprašanje, ali rabile kakršnokoli pomoč. Ko smo z GoOptijem prispele v Baden, sta nas tam pričakala koordinator Erle in šef slaščičarne in pekarne Anamüehle, kjer smo opravljale našo prakso. Spili smo čaj, kavo in kakav ter se odpravili do stanovanja. Za nas je več kot odlično poskrbela šefova mama, pri kateri smo bivale. Gospa je vsako jutro poskrbela za sveže žemljice in rogljičke (stanovanje je bilo nad eno izmed njihovih trgovinic) in nas vsak dan peljala na delo, za kar smo ji bile zelo hvaležne. Na delu smo spoznale vse te neizmerno prijazne ljudi, ki so nam z veseljem pokazali, kako pripraviti določene pekovske in slaščičarske izdelke (maroni herzen, kardinalschnite, esterhazy, clowns, pistazien tortchen, topfenkuchen, muffins, marmorkuchen, biskvitrolade, linzerstangerl, nussbeugel, mohnbeugel, haustorte, paradistorte, zimtschnecke,…). Ogledale smo si tudi kar nekaj zanimivosti v Badnu (Beethovenhaus, Doblhoff Park, Baden Rosarium, Kurpark, Bergruine Rauhenstein Castle, Kaiserhaus, Romertherme). Za vikend pa nas je gospa peljala v tipično avstrijsko restavracijo, kjer smo pile grozdni sok in jedle »schnitzel«. Po zelo okusnem kosilu smo si skupaj ogledale še Rollettmuseum in Puppenhaus, kjer nam je kot zanimivost pokazala tudi svojega levčka, ki je sedaj razstavljen prav v tem muzeju. Naslednji vikend smo se odločile, da si ogledamo še glavno mesto Avstrije – Dunaj. Tam smo si najprej ogledale center, se ustavile v trgovinici s sirom, si ogledale Hofburg, našle pa smo tudi pravo zakladnico s kronami, ki smo si jo seveda morale ogledati še nekoliko podrobneje. Pot nas je vodila še v muzej iluzij in pa v hotel Sacher, kjer smo poizkusile originalno Sacher torto, ki nas je z svojim okusom zelo pozitivno presenetila. Dnevi so hitro minevali in bližal se je zadnji dan naše izmenjave. Tako smo se morale posloviti od delavcev in šefa, ki so nas presenetili z velikimi košarami polnimi dobrot. Žal smo se morale posloviti tudi od naše »babice« kot smo ji same rekle in lahko vam povemo, da je bila to ena najlepših in najbolj poučnih izkušenj v našem življenju, za katero smo vse zelo hvaležne.