Dijakinje 3. letnika Eva Fridl, Lara Brezočnik in Nika Zajšek so bile od 6. do 26. oktobra 2019 na delovni praksi v Rovinju. Prvi teden je bila z njimi tudi učiteljica praktičnega pouka slaščičarstva Veronika Krstanović. Prakso so opravljale na partnerski Strukovni školi Eugena Kumičića Rovinj in v sodelujočem hotelu Amarin. Mobilnost je bila izvedena v okviru projekta Erasmus+ KA1 2018-2020. Z mednarodno izkušnjo so zelo zadovoljne, o čemer priča tudi njihov spodnji prispevek in priložene fotografije.

V nedeljo, 6. oktobra 2019, smo se dijakinje tretjih letnikov Nika, Eva in Lara odpravile na izmenjavo Erasmus v mesto Rovinj na Hrvaško. S profesorico praktičnega pouka, Veroniko Krstanović, smo se okoli 11. ure zjutraj odpravile z glavne avtobusne postaje Maribor. Do Zagreba smo se peljali s Flixbusom. V Zagreb smo prišle okoli prve ure popoldan, do naslednjega avtobusa pa smo še imele 3 ure časa. Medtem ko smo čakale na avtobus do Rovinja, smo si privoščile kebab.V Rovinj smo prispele okoli pol devete ure zvečer.  Na glavni avtobusni postaji v Rovinju nas je pričakal ravnatelj Strukovne škole Eugena Kumičića Rovinj, Emil Nimčević, ki nas je popeljal proti našemu apartmaju. S težavo smo v ravnateljev avto naložili vso našo prtljago. Od celodnevne vožnje smo bile precej utrujene in smo se kar hitro odpravile spat po tem, ko smo se namestile v apartmaju in razpakirale kovčke.
Prvi teden smo imele prakso v že prej imenovani srednji šoli, druga dva tedna pa v hotelu Amarin. V ponedeljek, 7. 10., smo se zbudile okoli osme ure in se odpravile v šolo, do katere smo potrebovale nekje deset minut hoje. Njihova šola je precej manjša kot naša, slaščičarska delavnica je samo ena, pa še ta je precej majhna. Prvi dan smo delali brezglutensko čokoladno torto, naučili so nas tudi izdelovati dobre fritule (miške). V zameno smo jih naučile narediti prekmursko gibanico, jogurtovo pito z višnjami, breskvice in brizgano čajno pecivo. Ker je bil v torek na Hrvaškem državni praznik (dan neodvisnosti), smo s profesorico Krstanović imele možnost, da si v celoti ogledamo vse prečudovite prostore Grand Park Hotela Rovinj: bazene, fitnes, jedilnice, konferenčne sobe, dvorane, terase in knjižnico, hotelske sobe ter prekrasne suite. Vsak prostor je imel čudovit razgled na staro mestno jedro oziroma morje.
Kot smo že omenile, smo druga dva tedna prakso opravljale v hotelu Maistra, s katerim šola sodeluje, v družinskem hotelu Amarin. Od naše nastanitve do hotela smo bile precej oddaljene, zato smo zjutraj morale hoditi deset minut do avtobusne postaje, nato pa iti na delavski kombi do Amarina. Zbujale smo se okoli šestih, nekaj minut do sedme pa smo prišle v hotel in najprej odšle na hotelski zajtrk, nato pa začele z delom. Delavci v hotelu so bili zelo prijazni, trudili so se, da so nas čim več naučili. Največ časa smo porabile za izdelavo dekoracij, saj za pripravo različnih vrst test, mas in krem ni bilo potrebno vložiti veliko truda, ker so narejene že iz pred pripravljenih mešanic. Vsak dan smo pomagale pripravljati “sladka omizja” za hotelska kosila, izdelovale kozarčne sladice, piškote, cheesecake, krostate, kolače ter različne izdelke iz listnatega testa. Z delom smo končale ob pol dveh popoldan in odšle na kosilo. Ob dveh nas je čakal kombi, ki nas je odpeljal nazaj v center mesta in nato smo se počasi odpravile proti našemu apartmaju.
Da pa nam ne bi bil nikoli dolgčas, nam je gospod ravnatelj organiziral dva zasebna sobotna izleta. Ogledale smo si jamo Baredine, staro mestno jedro Poreča, Stolnico Marijinega vnebovzetja, majhno naselje Grožnjan ter Motovun. Da ne bi bile lačne, smo imele tudi odlično istrsko kosilo v konobi.

Celotna izkušnja nam je bila zelo všeč in nam bo ostala v lepem spominu. Pogrešale bomo lepote Rovinja ter vse prijazne ljudi, ki so nas toplo sprejeli in so nam bili vedno na voljo.