Daša Ferk, Ema Horvat in Tadeja Steyer, naše dijakinje 2. letnika, so bile od 11. novembra do 6. decembra 2019 na delovni praksi na Dunaju v pekarni in slaščičarni Szihn v okviru projekta Erasmus+ KA1 2019-2021. Na Dunaj jih je pospremila učiteljica Jasna Börc Hozjan, ki je z njimi ostala prvi teden. Dijakinje so spoznavale tradicionalne in tipične avstrijske sladice, ogledale so si dunajske kulturnozgodovinske znamenitosti in doživele praznični utrip decembrskega vzdušnja v avstrijski prestolnici.

O vsem pa največ pove njihov spodnji prispevek in priložene fotografije, ki pričajo o njihovem zadovoljstvu z mednarodno izkušnjo:

Program Erasmus je namenjen meddržavnemu potovanju, kjer dijaki pridobivajo nova znanja iz njihovega področja izobraževanja. Naša strast, našo področje je slaščičarstvo.  Tri dijakinje smo se odločile našo znanje nadgraditi na Dunaju v pekarni in slaščičarni Szihn.

 Na popotovanje smo se odpravili 11.11.2019, ob 13.00. Spremljala nas je profesorica Jasna Borc Hozjan. Do stanovanja nas je pripeljal GoOpti. Tukaj nas je pričakal koordinator ter nas spoznal z gospo Dagi in gospodom Milanom, pri katerima stanujemo. Prvi dan smo se zbudile že ob 4.00. Na vsezgodaj nas je presenetil problem – pot do slaščičarne. Nobena od nas se namreč ni vedela orientirati, a so nam vse pojasnili koordinator, g. Milan in prof. Jasna. Na začetku smo bile negotove, kako mas bodo sprejeli, a izkazalo se je, da so vsi zelo prijazni in vljudni. Rade volje so nam pokazali in predstavili njihovo delo. Naučili so nas njihovega načina izdelave jabolčnega zavitka, ki se precej razlikuje od našega. Spoznale smo izdelavo Mozartovih kroglic, maronovih src, kokosovih kapic, krofov, rumovih kroglic, kardinalove rezine, okraševanje in pakiranje božičnih keksov. 

Ko smo prišle z dela, smo si najprej skuhale kosilo. Po kratkem počitku smo se odpravile ogledat znamenitosti Dunaja, prvi teden s prof. Jasno, kasneje pa same. Ogledale smo si Schonbrunn in živalski vrt. Obiskale smo tehniški muzej, muzej umetnostne zgodovine, naravoslovni muzej, Rimski muzej in cesarsko zakladnico. Ogledalo smo si tudi Stefansdom, votivkirche, Hundertwasserhaus, Kunsthaus, Belvedere, Parlament, Hofburg, Uno City, Anker uhr, Prater in obiskale Donauinsel. Poskusile smo tudi suho Sacher tortico v hotelu Sacher.

Prav zagotovo smo pridobile veliko izkušenj, spoznale novo kulturo, hrano, ljudi in njihov način živlenja.  Čeprav se en mesec  zdi dolgo, je minilo kot bi rekel  keks.